En unge filmskaperen
På grunn av krig og konflikt fratas millioner av jenter og kvinner sine drømmer. Walaa sin drøm var å bli filmskaper.

Etter 10 år med krig i Syria rammes fortsatt kvinner hardest

Walaa var blant millioner av jenter på flukt fra borgerkrigen i Syria. Men femtenåringen nektet å gi slipp på sin store drøm.

Denne uken er det ti år siden borgerkrigen i Syria brøt ut.

Konflikten har fått enorme konsekvenser for landet og befolkningen. Over halvparten av landets innbyggere har flyktet fra sine hjem, de fleste internt i Syria. Over 13,5 millioner mennesker har behov for hjelp. I store deler av landet er all infrastruktur borte: skoler, helsevesen og økonomiske strukturer.

En kvinne sitter på gulvet. Hun holder rundt et parn som står framfor henne.
Mange syriske kvinner er nå eneste forsørger for familien, etter at mange menn har dødd, er skadet eller har forsvunnet. (Foto: CARE/Mary Kate MacIsaac)

Under krig, konflikt og katastrofer er det kvinner som rammes hardest. Og for kvinnene i Syria blir situasjonen stadig verre, viser en ny rapport fra CARE.

Koronapandemien, økonomisk kollaps og matvareusikkerhet, kombinert med den stadig overhengende faren for vold og fordrivelse, har satt millioner av syriske kvinner i en svært vanskelig situasjon.

– Hvis vi ikke jobber, spiser vi ikke, forteller en av de syriske kvinnene i rapporten.

Hjelp kvinner i Syria

Bli CARE-venn

Slik er situasjonen for kvinnene i Syria i dag:

  • Antallet syrere som lever i matusikkerhet har nesten doblet seg fra 6,3 millioner i 2015 til 12,4 millioner i dag. Kvinner er ofte de i familien som spiser sist og minst.
  • Den kollapsede syriske økonomien og de høye matprisene har tvunget kvinner til å å selge eiendeler og kutte ned på måltider for at familiene deres skal overleve.
  • Mange syriske kvinner er nå eneste forsørger for familien, etter at mange menn har dødd, er skadet eller har forsvunnet.
  • Arbeidsbyrden på kvinnen har økt: i tillegg til å måtte skaffe inntekt til familien har de i tillegg omsorgsansvar, for barn, foreldre og skadde ektefeller og andre familiemedlemmer.

Lagde dokumentar om broren og faren

Blant jentene som er rammet av krisen, var 15 år gamle Walaa. CARE møtte Walaa for to år siden. Dette er hennes historie:

Da krigen i Syria brøt ut, endret Walaas hverdag seg for alltid. Konstante angrep og kamper gjorde at Walaas familie måtte flykte fra hjemmet sitt. Like etter eksploderte en bombe like ved faren hennes, Mohammed, som mistet benet i angrepet.

Artikkelbilde
– Jeg har drømt om å bli filmskaper så lenge jeg kan huske, forteller Walaa, til høyre. Her sammen med moren sin, Asma. (Foto: Carey Wagner)

Walla, som hadde en drøm om å bli filmskaper, laget en kort dokumentar om faren og broren. Dokumentaren fikk tittelen «Den lille ingeniøren». Dokumentaren fikk navnet på grunn av brorens interesse for å reparere elektronikk, en livslang hobby, som faren førte videre til sønnen sin.

– Konseptet bak dokumentaren var min idé. Jeg ville vise fram et eksempel på utfordringene en syrisk flyktningfamilie møter, og hvordan et barn under vanskelige forhold må sjonglere skole og arbeid. Det er ikke lett, og det ville jeg vise. Jeg er fornøyd med resultatet, sier hun.

Mister håpet igjen og igjen

Skole er en av Walaas største gleder, og favorittfaget hennes er naturfag. Likevel er det lite som opptar henne like mye som filmfaget.

– Jeg fikk et tilbud fra en mann jeg trodde jeg kjente godt, som ville hjelpe oss med å komme til Canada. For å få det til krevde han 700 dollar i depositum, som han sa vi skulle få igjen på flyplassen før vi forlot Jordan, sier Mohammed.

Mannen tok pengene og forsvant. Familien fikk drømmen knust og ble etterlatt med gjeld.

– Vi ble så håpefulle, og plutselig hadde vi mistet alt håp.

En kvinne, en gutt og en jente sitter på en madrass på gulvet.
Walaa laget filmen som del av en CARE-støttet filmskole for syriske flyktninger i flyktningleiren i Azraq. På filmskolen fikk deltakerne råd, innspill og støtte fra profesjonelle filmskapere. «Den lille ingeniøren» ble laget sammen med tre andre syriske jenter på Walaas alder.

Det var heller ikke første gang familien hadde fått håp og mistet det. I begynnelsen av 2017 fikk de nyheten om at de skulle få bosette seg i USA, men den muligheten glapp da president Donald Trump ble innsatt og nektet innbyggere fra en rekke land – blant dem Syria – å komme inn i landet.

Nekter å gi slipp på drømmen

Til tross for alle hindringene holder Walaa kameralinsen festet på de spesielle øyeblikkene, som lillebroren som serverer kaffe for faren eller fikser elektronikk sammen med ham. Det hjelper henne å holde drømmen i live i en vanskelig situasjon.

Hun forteller at selv når krigen tar slutt, vil lidelsene fortsette. Det vil ta tid før livet kan gå tilbake til normalen igjen. Det er det hun vil snakke om.

– Jeg har alltid trodd på en ting: Hvis du har en drøm og jobber hardt nok, så kan du nå den.

Gi jenter som Walaa utdanning

Den brutale borgerkrigen i Syria har rast siden 2011. Behovet for hjelp er enormt. CARE sørger for at familier har tilgang til mat, bolig og livsnødvendig nødhjelp. I tillegg bidrar vi med medisinsk hjelp, psykososial støtte til traumatiserte barn og ikke minst hjelper vi familier med å gjenoppbygge livsgrunnlaget sitt.