Gutter må snakke om mensen!

Mensen kan være vondt. For mange er det også flaut, og for noen snur det opp ned på hele livet. Vi får ikke kvittet oss helt med mensen, men skammen må vi få bort. Halvparten av oss får mensen, men vi trenger alle med for å snakke om det.

Derfor utfordret vi youtuber Dennis Vareide til å oppleve hvordan det er å ha mensen. Det var en vond, flau og ubehagelig opplevelse, og han hadde veldig mange spørsmål.

Men Dennis kunne få både svar, bind og tamponger. Det har ikke alle jenter og kvinner rundt om i verden.

«I Afrika sør for Sahara går en av ti jenter glipp av skolegang på grunn av mensen.»
Så lenge mensen er knyttet til skam og tabu vil det gjøre det vanskeligere å få helt nødvendig informasjon og når i tillegg bind og tamponger er for dyrt blir konsekvensene store.

Mensen

Akkurat nå har 800 millioner mennesker mensen. Likevel er det tabubelagt, ikke bare i fattige land menn også her.

Ikke alle har råd til å kjøpe bind og tamponger, og noen har heller ikke tilgang til det.

Noen steder i verden kan mensen være en så stor hindring at de dropper ut av skolen.

Mensen kan også tvinge kvinner til å være hjemme, som igjen går utover jobb og muligheten til å tjene sine egne penger.

For at mensen ikke skal gå ut over hverdagen må skammen bort. Her kan gutter gjøre en forskjell. Gutter må også snakke om mensen, og når mensen er et tema må ikke reaksjonen være at det er ekkelt.

Mensen er noe av det mest hverdagslige som finnes, og hvis det blir lettere å snakke om er det og lettere at mensen ikke blir en hindring i hverdagen.

Menssplaining

Menn kan av og til ha en trang til å forklare de mest hverdagslige ting til kvinner. Det kan være irriterende, nedlatende og unødvendig. Men på dette éne området trenger vi faktisk at gutter og menn snakker om, er det stille. Vi trenger litt mer menssplaining!