Er mensen egentlig så farlig?

Har du lurt på hvordan menn ville reagert på å ha mensen? Vi ga dem muligheten!

Mensen er noe halve verdens befolkning må finne seg i, store deler av livet. Og for veldig mange kommer menstruasjon til en veldig høy pris. Likevel er det noe få unge menn vet noe særlig om.

For å få de til å skjønne litt mer av hva dette går ut på, lagde vi en simulator som lar menn oppleve noen av de vanligste utfordringene med mensen.

Med denne simulatoren kan gutta få kjenne på hvordan det er å ha mensen (Foto: CARE)

Vondt, flaut og ubehagelig

Med mens-simulatoren kan man fjernstyre blødninger og menskramper, og den rommer nok menstruasjon til å blø en hel uke. For å teste den utfordret vi youtuberen Dennis Vareide til å gå med simulatoren i en hel dag.

– Det er det verste jeg har vært med på, sa Dennis om å ha mensen.

Med Amalie Olsen bak fjernkontrollen gikk Dennis på butikken, gamet og trente, samtidig som at han opplevde magesmerter, kramper og å blø gjennom. Det var en vond, flau og ubehagelig opplevelse, og han hadde veldig mange spørsmål.

Men Dennis kunne få både svar, bind og tamponger. Det har ikke alle jenter og kvinner rundt om i verden mulighet til.

– Det er det verste jeg har vært med på, sa Dennis Vareide om å ha mensen.

Får menseninfo på SMS

Mensen kan være vondt. For mange er det også flaut, og for noen snur det opp ned på hele livet. Mensen er likevel en naturlig ting, men skammen må vi få bort.

Akkurat nå har 800 millioner mennesker mensen. Likevel er det tabubelagt, særlig i fattige land. Ikke alle har råd til å kjøpe bind og tamponger, og noen har heller ikke tilgang til det.

Noen steder i verden kan mensen være en så stor hindring at jenter dropper ut av skolen. Mensen kan også tvinge kvinner til å være hjemme, som igjen går utover jobb og muligheten til å tjene sine egne penger.

Manglende informasjon og tabuer knyttet til kvinnehelse er en utfordring for mange jenter og kvinner i Burundi i Øst-Afrika. Derfor jobber CARE for at kvinner skal kunne kjenne sin egen kropp og få hjelp om de trenger det.

Kvinnene i spare- og lånegruppen sender og mottar viktig informasjon om mensen på SMS.

Informasjon blir sendt ut på SMS. Kvinner med mobiltelefon deler informasjonen med andre de kjenner. Har de spørsmål eller trenger hjelp kan de sende en tekstmelding for å få råd.

– Før var det vanskelig å få helseinformasjon eller hjelp. Enten fordi det er langt unna, eller fordi det koster for mye å få hjelp der, forklarer Isabell om situasjonen hun og kvinnene i landsbyen hennes var i.

Isabell er en av kvinnene som har telefon. Med den får hun informasjon fra CARE, noe som ga henne muligheten til å hjelpe en venninne som hadde blitt syk:

– Hun hadde fått en infeksjon i underlivet, og vi sendte derfor inn spørsmål om hva dette kunne være og hva vi skulle gjøre, forteller Isabell.

Helsepersonell som arbeider hos SMS-tjenesten fulgte opp med flere spørsmål.

– De spurte hvilke bind hun hadde brukt, og hun fortalte at hun hadde brukt vanlige klær, og at de ofte ikke var rene.

Isabell (t.v) har lært mye etter at hun fikk informasjon om kvinnehelse på SMS fra CARE. Helsepersonell svarer på spørsmål om blant annet mensen, prevensjon og graviditet.

Slik kom de til bunns i problemet.

Isabell forteller at det nå har blitt enklere å snakke sammen om utfordringer knyttet til mensen og andre helsespørsmål, og at folk kommer med spørsmål som de ønsker å sende inn. For Isabell er det ikke bare viktig å lære selv, men å dele kunnskapen med andre kvinner.

– Jeg deler SMS-ene jeg mottar med familien og i spare- og lånegruppen min.

CARE jobber for at jenter skal få bestemme over egen kropp

Så lenge mensen er knyttet til skam og tabu vil det være vanskelig å få helt nødvendig informasjon, og når i tillegg bind og tamponger er for dyrt blir konsekvensene store.

Mensen er noe av det mest hverdagslige som finnes. Blir det lettere å snakke om, er det lettere å unngå at det blir en hindring i hverdagen.

CARE arbeider for at jenter og kvinner skal bestemme over og kjenne sin egen kropp, og at noe så naturlig som mensen ikke skal være et hinder for å leve et normalt liv. Dessverre er det et hinder for svært mange jenter og kvinner i dag.

Bli med oss og kjemp for at kvinner og jenter skal få bestemme over egen kropp!