En helsearbeider sitter bak i en ambulanse, ved siden av henne ser man en båre.
– Jeg bønnfaller alle om å følge retningslinjene, fortsett å vask hendene nøye og hold deg hjemme, sier ambulansearbeider Justina Koroma, som er en av dem som kjemper mot koronapandemien. FOTO: CARE/Shantelle Spencer

Fire helter som kjemper mot Covid-19

Koronapandemien har snudd opp ned på livet til mennesker over hele verden. Dette er noen av dem som jobber for at vi skal være trygge.

Fødselshjelperen Joysna Begum, Bangladesh

– Jeg kjenner konsekvensene av covid-19 og jeg føler redsel på visittene mine til gravide og andre pasienter, forteller Joysna Begum.

Men på tross av redselen, situasjonen og formaninger fra familien og andre om å holde seg hjemme, fortsetter hun å reise rundt for å hjelpe fødende.

I starten av pandemien måtte hun gi assistanse over telefon, da en kvinne i en avsidesliggende landsby skulle føde. På grunn av lockdown var det ingen måter for Begum å kommer seg til landsbyen på nattestid.

Først morgenen etterpå kunne hun reise til kvinnen, som på det tidspunktet var veldig svak: Men med Begums hjelp gikk alt bra med både mor og barn.

– Den viktige rollen min i lokalsamfunnet oppmuntrer meg til å fortsette å jobbe, forteller Begum.

En kvinne holder en baby mens helsepersonell undersøker dem.

Ambulansearbeiderne Abdul Conteh og Justina Koroma, Sierra Leone

– De fleste helsearbeidere har hørt hva som har skjedd med kollegaer andre steder, mange har dødd fordi de har jobbet for å hjelpe, sier Justina Koroma.

Det er alvorstunge arbeidsdager for henne og kollega Abdul Conteh.
Koronapandemien legger ekstra press på helsearbeiderne som nå
jobber 12 timers skift og svarer daglig på mer enn 20 nødanrop.

– Det er virkelig hektiske dager, det et over seks uker siden jeg har hatt mulighet til å besøke familien min, som bor to timer unna, forteller Conteh.

Likevel fortsetter de. Og på tross av den vanskelige arbeidssituasjonen er det også lyspunkt. De beste dagene på jobb er når et nytt liv skal komme til verden.

– Noen ganger kommer barna til mens vi er på veien. Mødrenes fjes når de ser barnet sitt er det som motiverer meg til å fortsette.
En kvinne og en mann sitter i forsetet av en ambulanse og ser ut vinduet mot fotografen.
Selv den roterende vaktordningen ambulansepersonnel vanligvis har må vike for arbeidsmengden. Abdul og Justina er to av dem som bretter opp ermene og står på for å hjelpe dem som smittes av korona. FOTO: CARE/Shantelle Spencer

Dette gjør CARE for å hindre korona-smitte

  • Innfører restriksjoner i tråd med WHO og nasjonale myndigheter.
  • Sprer kunnskap om hygienetiltak. Vi har blant annet brukt tekstmeldinger for å nå ut til spare- og lånegrupper i Burundi.
  • Støtter allerede skjøre helsetilbud.
  • Kurser helsepersonell.
  • Leverer materiell til klinikker.
  • Gir henvisninger til behandling.
  • Vi ser nærmere på hvordan COVID-19 påvirker kvinner og jenter.

Les mer om hvordan CARE arbeider med covid-19.

Lærer Amina Abdi, Kenya

– Flyktningbarn vet at utdannelse er den eneste måten de kan nå drømmene sine på, sier lærer Amina Abdi.

Våren 2020 stengte kenyanske myndigheter alle skolene som et tiltak mot korona. Nå får mange barn i flyktningleiren Dadaab undervisningen gjennom radioen.

Abdi har undervisning for fjerde til åttende trinn og har elever opp til 19 år. Av flere grunner opplever mange flyktningbarn å gå glipp av undervisning. Nå som de er på skolen, er det viktig at utdanningen deres ikke blir satt på vent på grunn av koronaviruset.

– Kunnskapstørsten holder barna konsentrert og alle følger med. Undervisningen går utrolig bra, timene er så interaktive og morsomme, smiler læreren.

En kvinne har øretelefoner på og snakker inn i en mikrofon.
– Hvordan staver du disse ordene: prioritet, myndigheter, talsmann, spør radiovert og lærer Amina Abdi, før elevene begynner å ringe inn sine svar.

Når kriser oppstår er din hjelp ekstra viktig

Din støtte hjelper oss å spre kunnskap om god hygiene, støtte skjøre helsetilbud og kurse helsearbeidere.