Foto: WoMena

– Vi følte at mensen var en skamfull del av det å være kvinne

Diana vet selv hvor vanskelig ungdomstiden kan være uten tilgang til bind. Nå hjelper hun andre jenter, så mensen ikke lenger skal være en hindring.

– Når jeg brukte de improviserte bindene over lengre tid, klødde det og svidde, og i tillegg var det flaut når jeg blødde gjennom, forteller Diana (26).

Som 14-åring flyktet hun sammen med tre andre i familien fra DR Kongo til Uganda. I starten ble det utdelt bind en gang i halvåret i flyktningleiren, men så ble det sjeldnere, og det ble vanskeligere for jenter å håndtere mensen. De måtte beskytte seg med det de hadde for hånden.

– Noen jenter måtte bruke skitne stoffstykker de hadde revet fra klærne sine. De fikk infeksjoner fra de improviserte bindene fordi de ikke fikk vasket dem ordentlig.

««Vi var redde for å blø igjennom, og når vi gjorde det lo gutter og menn av oss»» Diana

Dette er utfordringen for jenter og kvinner i verden i dag. Mange jenter kommer seg ikke på skolen de dagene de har mensen fordi de ikke har bind, som igjen kan føre til at de blir så langt etter de andre elevene at de slutter helt.

Noen jenter blir også sett på som voksne når de får mensen, selv om de er tidlig i tenårene. Det fører til at mange blir giftet bort, mens de ennå selv er barn.

Ville vite alt om mensen

Sammen med CAREs lokale partner i Uganda, WoMena, arbeider vi for at mensen ikke skal være en hindring verken for skolegang eller resten av ungdomstiden.

Gjennom WoMena ble Diana kurset slik at hun kunne hjelpe andre jenter å håndtere mensen.

– Jeg var den mest utfordrende deltakeren på kurset, jeg stilte mange spørsmål. Jeg ville vite alt om mensen. Jeg ville hjelpe jentene der jeg bor.

Foto: BrandiMurley/CARE

På kurset lærte Diana om puberteten, hygiene, hvordan håndtere menssmerter og hvordan man følger med på syklusen sin. I tillegg fikk hun en menskopp.

Naturlig med mensen

– Etter kurset har jeg mye bedre selvtillit. Jeg kan snakke mer åpent om mensen. Menskoppen er komfortabel, enkel å bruke og vaske, og jeg kan stole på den.

Andre jenter i nabolaget til Diana har også fått utdelt menskopper. Hun forteller at disse jentene nå har mindre problemer med mensen. Nå håper hun at enda flere jenter kan få en menskopp

– Når jeg nå får mensen føler jeg meg som en kvinne, og jeg vet at det betyr at jeg kan få barn. Det føles naturlig.

Bli med å bryt mensentabuene

CARE arbeider for at jenter og kvinner skal kjenne sin egen kropp og ikke minst kunne håndtere mensen. Med ditt bidrag kan vi nå enda flere.