CARE i Myanmar - Vi må gjenoppbygge tryggheten

Ny analyse fra CARE viser at kvinner utgjør flertallet av dem som er rammet av jordskjelvet som rammet Myanmar i slutten av mars.

De humanitære behovene fortsetter å stige etter at det kraftige jordskjelvet med en styrke på 7,7 rammet Myanmar.

En analyse gjennomført av CARE og lokale partnere i Myanmar viser at kvinner utgjør flertallet av dem som er rammet. Mange frykter en økning i kjønnsbasert vold i kjølvannet av jordskjelvet.

– Det vi hører, er svært bekymringsverdig. I Mandalay hadde nesten 60 prosent av dem vi snakket med, hørt om, eller sett vold eller trakassering av kvinner og jenter. Likevel var det kun en fjerdedel som visste hvor de kunne søke hjelp Arif Noor, landdirektør i CARE Myanmar.

Mangler beskyttelse

I de 28 jordskjelvrammede områdene som ble undersøkt, var det flere enn 6500 boliger og 4300 latriner som ble ødelagt. Nå lever mange familier under åpen himmel, eller i tilfluktsrom og skur. Mange slike midlertidige husrom mangler vegger, og det er vanskelig å ta vare på den personlige hygienen.

Artikkelbilde
Artikkelbilde
Ødeleggelsene er store og mange må søke ly i provisoriske hjem
– Når man ikke har en dør å lukke bak seg, er kvinner ekstra utsatt for overgrep, og spesielt for kvinner blir dette med hygiene utfordrende for eksempel i forbindelse med menstruasjon. Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE

Mange barn er adskilt fra familiene sine, og har derfor ingen voksne som passer på dem. Et flertall av disse er jenter. I Mandalay oppga 70 prosent av de spurte at de ikke følte seg trygge i flyktningleirene.

– Bygningene og skurene vi har søkt tilflukt i, beskytter ikke mot vind og regn. Vi sover under åpen himmel, uten en seng, vi har ikke elektrisitet, og vi frykter nye jordskjelv. Om nattet er det utrygt å gå på toalettet, og noen ganger må vi gå i timevis for å finne vann. Det er også vanskelig å få vasket seg. Kvinne fra Myanmar som CARE har snakket med

I tillegg nærmer regntiden seg. Den bringer med seg en fare for oversvømmelse, nye helseutfordringer og at folk kan bli tvunget til å flykte på nytt.

Skalerer opp responsen

CARE jobber nå med å øke sin humanitære respons. Sammen med lokale partnere er målet å gi nødhjelp til 100.000 mennesker i løpet av de neste ni til tolv månedene.

–Vi deler nå ut livreddende nødhjelp, inkludert mat, kontanter, helsehjelp og rent vann i lokalsamfunnene som er hardest rammet av jordskjelvet. Samtidig vet vi at behovet for hjelp blir langvarig. Det er nærmest hele samfunn som må bygges opp igjen, forteller Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Artikkelbilde
CARE var raskt på plass med nødhjelp etter at jordskjelvet rammet.

Mange familier strever fortsatt med å få dekket sine grunnleggende behov, som et trygt sted å bo, myggnett, mat og tilgang til rent drikkevann.

– Når vi snakker om å bygge opp samfunnet igjen, handler det ikke bare om å bygge opp hjem. Vi må også gjenoppbygge tryggheten og gi beskyttelse til de mest sårbare, som i dette tilfellet er spesielt kvinner og jenter, sier Georgsen. Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge

CARE jobber i tett samarbeid med lokale organisasjoner og sivilsamfunnet.

Din støtte er viktig!

Bli med å gjennoppbygge tryggheten og livene til menneskene i Myanmar som er rammet av jordskjelvet. Bli fast giver idag!

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.