USAs bistandskutt rammer voldtektsofre
Tidligere i år ble det rapportert om mer enn 500 tilfeller av voldtekt i løpet av én uke i DR Kongo. I følge FN involverte 150 av tilfellene barn.
Konflikten øst i DR Kongo har ført til en eksplosjon i seksuell vold mot kvinner og jenter. I de første fire månedene i 2025 ble det rapportert om mer enn 67 000 tilfeller av seksuelle overgrep - en 38 prosent økning sammenliknet med samme periode i fjor.
Samtidig fører bistandskutt til stans i viktig helsehjelp til voldtektsofre.
Går tom for HIV-forebyggende medisin
USAs bistandskutt har gjort at humanitære aktører ikke lenger får kjøpt post-ekponeringsprofylakse (PEP). Det er en forebyggende hiv-behandling som gis til voldtektsofre som man mistenker kan ha blitt utsatt for smitte.
PEP-sett er livsviktig helsehjelp for voldtektsofre. Dersom man får tilgang til det innen 72 timer, kan det forebygge HIV, andre kjønnssykdommer, og uønskede graviditeter. Uten dette må overlevende leve med risikoen for alvorlig sykdom og stigma i tillegg til traumene fra selve overgrepet.
CAREs ansatte i DR Kongo fortviler over det de nå er vitne til:
–
Jeg husker en 14 år gammel jente som hadde flyktet fra vold. Hun gikk to dager for å komme til en klinikk. Der var det kun tomme hyller, og ingen PEP-sett.
Célestine Nabahavu, programrådgiver i CARE DRC
Jenta fant til slutt et senter som hadde noe medisiner. – Motet hennes var fantastisk, forteller Nabahavu, men ingen burde være nødt til å gå gjennom noe sånt.
– Hjerteskjærende
Allerede i midten av mars var det tomt for PEP-sett i de fleste provinsene i Øst-Kongo. I Nyarambe var det kun fire sett igjen i mars, og alle var lånt fra et sykehus som kun hadde om lag et dusin selv.
– CARE trenger mer enn tusen sett i løpet av de neste 12 månedene for å kunne fortsette våre programmer som før. Uten nye leveranser blir vi nødt til å avvise kvinner som er i en ekstremt sårbar situasjon og både trenger og har rett på helsehjelp, sier Amadou Bocoum, landdirektør for CARE DRC.
Store mørketall
Siden den væpnede konflikten øst i DR Kongo eskalerte på nytt i fjor, er flere enn 400 000 mennesker tvunget til å flykte i Nord- og Sør-Kivu. Det har gjort dem enda mer sårbare for utnyttelse og vold.
Manglende beskyttelse øker risikoen for at kvinner og jenter blir angrepet, voldtatt, og til og med rekruttert til seksuelt slaveri av væpnede gjenger.
–
I DR Kongo er ikke seksuell vold kun en konsekvens av konflikten – det er en strategi. Væpnede grupper bruker voldtekt som våpen for å terrorisere og destabilisere lokalsamfunn.
Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Og tallene vi ser rapportert, er dessverre trolig bare toppen av isfjellet.
Skremmende utvikling
Skildringene fra DR Kongo er forferdelige, og utviklingen både i Kongo og ellers i verden er skremmende.
Over hele verden ser vi tilbakeslag for kvinners rettigheter, drevet av konservative regimer, religiøse fundamentalister og autoritære ledere.
Din støtte i kampen for jenters og kvinners trygghet, rettigheter og muligheter er derfor viktigere enn noen gang.