Flere jenter sitter i et klasserom og ser mot fotografen.
16. mars ble skolene i Dadaab stengt. Nå må disse jentene følge undervisningen hjemme fra. FOTO: CARE

Korona snur opp ned på livet i flyktningleiren

All ferdsel inn og ut av Dadaab er stoppet, skoleundervisning skjer nå over radio og folk frykter nå hva som skjer om pandemien når hjemmet deres.

– Det som bekymrer meg mest, er måten sykdommen dreper på. Jeg hører på nyhetene om hvor mange liv den tar rundt om i verden hver dag. Og det er blant mennesker som har alt de trenger i livet, sier Muridi Zuberi (25) som bor i Dadaab-leiren.

Han er bekymret for hva som skjer om korona begynner å spre seg i leiren, som er en av verdens største flyktningleire. Karantenekapasiteten er på bare 2000 mennesker, og helsefasilitetene som er satt av til koronapasienter har 110 sengeplasser. Det bor 270 000 mennesker i området.

Koronapandemien tok jobben

Muridi flyktet fra Somalia i 2004. Han er gift og har nettopp blitt far. Nå er livet snudd på hodet.

– Livet har blitt veldig hardt. Bedrifter kollapser, så selv å få tak i elementære ting har blitt vanskelig, forteller 25-åringen.

En mann sitter på en grønn stol og ser i kamera. I hånden holder han et papir og en penn.

Pandemien har allerede påvirket levebrødet hans. Mauridi pleide å ta småjobber i leiren, men nå følger han reglene og holder seg hjemme.

– Vi er nå tvunget til å tilpasse oss en situasjon der folk bare kan spise to måltider om dagen, i stedet for tre.

Dette gjør CARE i Dadaab

  • CARE har nådd nesten alle innbyggerne i leiren, så vel som menneskene som bor rundt leiren, med sårt tiltrengt vannforsyning. Vannpumpene går opptil 12 timer per dag.
  • Som en del av COVID-19-forebyggingstiltakene har CARE også distribuert såpe til leirens befolkning og hjulpet til med hygienetreninger om håndvaskmetoder.
  • Sammen med samfunnet er det installert håndvaskestasjoner, og ødelagte pumper og vannledninger har blitt reparert.

Skoleundervisningen er nå et radioprogram

– Hvordan staver du disse ordene: prioritet, myndigheter, talsmann, spør radiovert og lærer Amina Abdi hos Radio Gargaar i Dadaab-leiren.

En kvinne har øretelefoner på og snakker inn i en mikrofon.
Amina savner klasserommet, men syns radioundervisning er en god erstatning når situasjonen er som den er. Foto: Amina Abdi

Mens de spiller et klipp med upbeat musikk, begynner telefonen å ringe. Mohammed ringer inn svarene, tett fulgt av Fatma, Hassan, and Khadija.

16. mars stengte kenyanske myndigheter alle skolene som et tiltak mot korona. Nå får mange barn i leiren undervisningen gjennom radioen.

– Flyktningbarn vet at utdannelse er den eneste måten de kan nå drømmene sine på. Amina Abdi

Amina har undervisning for fjerde til åttende trinn og har elever opp til 19 år. Av flere grunner opplever mange flyktningbarn å gå glipp av undervisning. Nå som de er på skolen, er det viktig at utdanningen deres ikke blir satt på vent på grunn av koronaviruset.

Bekymret for situasjonen

For å hindre smitte har myndighetene i Kenya stengt flyktningleirene for inn- og utreise, Landdirektør for CARE Kenya, Philippa Crosland-Taylor er bekymret for konsekvensene av et koronautbrudd i Dadaab-leiren.

– Et koronautbrudd vil bli en katastrofe. Folk i Dadaab er fortsatt avhengig av humanitær hjelp. I tillegg til bevegelsesforbudet, har kraftig regn stengt den eneste veien inn i leiren, som igjen forsinker humanitær hjelp, forteller hun.

Humanitært personell har sluttet å pendle inn og ut av leiren. Mange har valgt ikke å treffe familien sin i denne perioden, men heller bli i leiren for å hjelpe befolkningen der.

Når kriser oppstår, er din hjelp ekstra viktig

Som CARE-venn gjør du det mulig for oss å gi folk rent vann, informasjon om hygiene og støtte helsearbeidere i det viktige arbeidet mot koronapandemien.