Påskeprat med Sofia Srour

Sofia Nesrine Srour er forfatter, serieskaper, samfunnsdebattant og styremedlem i CARE. Vi tok en prat om serietips, sosial kontroll og hvordan pandemien rammer verdens kvinner hardest.


Hei Sofia! Passer det å ta en påskeprat nå? 😊

– Hei! Jeg er klar 😊

Herlig! Hvordan er livet?

– Alt bra her, ass! Livet er veldig rolig sammenlignet med før pandemien, som det jo har vært for de aller fleste nå. 😅 Før var jeg jo masse ute og reiste hele tiden på bok- og foredragsturneer. Jeg er heldig som fikk gjennomføre en liten turné med Den Kulturelle Skolesekken i Vestfold nå i mars, før det stengte ned der også.

– Et øyeblikk, så skal jeg sende et par bilder!

Artikkelbilde
Sofia på sin gamle barneskole på Nøtterøy. (Foto: Privat)

Kult! Det er så bra og viktig at du når ut til elever med ditt budskap! Har du noen planer for påsken?

– I påsken har jeg planer om å ta det ganske chill. Har brukt mye tid på studier og skriveoppgaver den siste tiden. Nå i påskeferien skal jeg lage masse digg mat, hekle (pandemihobby som jeg lærte meg selv for et par uker siden, hehe), lese bøker som ikke er på pensumlista og være mer ute.

– Jeg trener også veldig mye og er en av de heldige som får trene mot å vise legeerklæring, så det blir noen tunge løft i ferien også, for å jobbe mot målet om 100 kg i knebøy innen sommeren.

Det høres ut som fornuftig bruk av påsketid 🙌 Har du noen gode boktips eller serier å anbefale?

– Kan jo starte med å anbefale min egen serie? Hahaha, det er vel lov? 🤭 "Skamløs" på NRK TV, der jeg er en av programlederne. Vi slapp den i september. Det er en serie om identitet, frihet fra den negative skammen og det å eie sitt eget liv.

Artikkelbilde
Du kan se serien til Sofia på NRK.

– Ellers kan jeg tipse om et par andre serier jeg har sett og likt veldig godt den siste tiden (for hva er hverdagen nå for tiden annet enn forelesninger fra senga, lesing og Netflix resten av dagen? 😅). De jeg kommer på i farta som absolutt bør sees er "I May Destroy You" (veldig sterk serie), "It's a sin", "Small Axe", "Lupin" og "Queen's Gambit"!

– Og dette er bøkene jeg leser på for tiden, som jeg varmt kan anbefale. Yahya Hassans første diktsamling har jeg leste flere ganger før, men leser den igjen for å minnes ham, da det er snart ett år siden han gikk bort. Han vil alltid være en av mine helter. Og Rebecca Solnits "Hope in the Dark" anbefales til alle aktivistene der ute som trenger litt håp akkurat nå, og se hvor langt vi har kommet gjennom flere år med aktivisme for fred og menneskerettigheter.

Absolutt lov å anbefale egen serie når den er såpass bra 🤝Takk for gode tips, dette var midt i blinken!

Mange kjenner deg som forfatter, serieskaper og foredragsholder. Det ikke alle vet er at du også sitter i styret til CARE. Hva er grunnen til at du er en del av organisasjonen?

– Åh, da jeg ble spurt om å sitte i styret i 2018 takket jeg ja med en gang! 💛 CARE sitt arbeid for å gi kvinner i noen av verdens mest sårbare områder muligheter og ressurser til å stå på egne bein, var midt i blinken for meg. Det er jo det jeg er opptatt av, og har vært opptatt av helt siden jeg som ung jente på videregående skole hørte historiene til jenter som Malala Yousafzai.

– Kvinners rett til å bestemme over egen kropp og eie sitt eget liv har alltid vært min kampsak. Å frigjøre kvinnen, er å frigjøre mannen - og å frigjøre kvinnen, er å styrke hele samfunnet! ♀️

Godt sagt! For tiden er det mye snakk om viktige ting som vaksiner og smitte, og mindre viktige ting som fotball og realitykjendiser. Men hva synes du får for lite oppmerksomhet om dagen?

– Haha! Jeg kunne sikkert svart litt morsomt her, men som den aktivisten og debattanten jeg er blir alt alltid litt politisk for meg. ✊🏼 Pandemien råder jo i livene våre nå, men noen kjenner den mer enn andre. Vi må snakke mer om hva vi kan gjøre for de mest sårbare i samfunnet som sliter nå. De som sliter med psykiske lidelser, og barn og unge som sliter enda mer idag som følge av nedstengingene.

– Mitt engasjement i kampen mot negativ sosial kontroll og vold mot kvinner startet for fullt i 2016, og idag er denne kampen kanskje enda viktigere. Kvinnekampen stopper ikke selv om det er pandemi, tvert imot ser jeg pandemien som en likestillingsutfordrer. Tiltakene vi har nå kan bli brukt som maktmidler i utøvelsen av vold og kontroll mot kvinner som er hjemme med sine overgripere. Hjemme er jo ikke et godt sted for alle, og kvinner som tidligere opplevde vold i hjemmet, og barn og unge - særlig jenter - som opplevde negativ sosial kontroll, kan være ekstra utsatt nå.

– Vi må snakke mer om hva vi kan gjøre for de som for eksempel ikke kan varsle om vold, eller ikke kan snakke med minoritetsrådgivere fordi skolen er stengt. For selv om volden er mindre synlig, er den ikke borte - den er bare gjemt bak nye kontrollformer.

Absolutt, Vi er så enige! Det er bekymringsverdig å se hvordan vold mot kvinner stiger og likestilling utfordres over hele verden på grunn av pandemien. Det er kanskje det viktigste CARE jobber med nå 💛

– Ja, og CARE gjør en helt fantastisk jobb for kvinners rettigheter midt oppi pandemien. Helt subjektiv mening! Heheh. 💛

Vi nærmer oss slutten, har to spørsmål på blokka igjen. Først: Hva gleder du deg mest til å gjøre når pandemien er over?

– Hmmm. Som alle andre gleder meg jo til å reise ogsånn. Men det jeg gleder meg mest til, er de små tingene. Klemmer, møter med nye mennesker, kino med gode venner, å ta buss uten å få dårlig samvittighet, kunne spørre om setet er ledig, og ikke være bekymra hver gang mamma skal i butikken. Jeg gleder meg til vi kan senke skuldrene litt, og være mer rundt de vi er glad i. 😌

Helt enig! Ja takk til senka skuldre. Så til slutt: Har du noen tips til hva slags grep folk flest kan ta for å gjøre verden til et bedre sted for kvinner? 💪

– Ja! Først og fremst: støtt CARE i arbeidet vårt for å sikre kvinners rettigheter! ♀️✊🏼

– Og når du spør kan jeg ikke la være å tenke på saken om Sarah Everard, som ble overfalt og drept på vei hjem i England. Jeg anbefaler å sjekke ut #SarahEverard på Instagram, hvor kvinner verden over deler sine opplevelser med frykten for å gå hjem alene sent om kvelden, og hva andre kan gjøre for å gjøre samfunnet tryggere for oss. Der er det mange tips til små grep å ta i hverdagen, som å si ifra når du er rundt folk som sier noe sexistisk eller tuller med. Spør venninna di om hun trenger følge hjem eller til bussen, spleis på en taxi eller kjør henne hjem. Send en melding eller ring for å høre om hun kom seg trygt hjem!

– Og sist men ikke minst: bare det å bli lyttet til, bli trodd og tatt på alvor når vi forteller om våre opplevelser som kvinner i samfunnet - enten det handler om negativ sosial kontroll, vold og overgrep, sexisme eller rasisme og diskriminering - kan gjøre at vi føler oss tryggere. Så ta oss på alvor og tro på oss selv om vår virkelighet er helt fjern fra din egen. 🙌🏼

Takk for gode og viktige tips, og ikke minst takk for en god prat! Så får du ha en god påske 😊💛

– God påske! 💛