Flyktninger venter i en flyktningleir i Uganda
Foto: Josh Estey/CARE

Slik lever flyktninger under korona

Korona gjør mennesker som allerede lever i en vanskelig situasjon ekstra sårbare. CARE arbeider for at disse menneskene skal ha mat, vann og såpe.

Som flyktning er man ekstra utsatt for smitte. Mange bor svært tett og mangler tilgang til rent vann og såpe. Kvinner blir ekstra utsatt for kjønnsbasert vold når de er pålegges å holde seg innenfor hjemmets fire vegger.

Få et innblikk i livet i flyktningleirene under koronapandemien i denne bildeserien.

En utfordrende tid for venezuelanske flyktninger

Siden 2016 har rundt 5 millioner flyktet fra Venezuela på grunn av den økonomiske krisen i kjølvannet av den politiske uroen i landet.

Mange har søkt tilflukt i Ecuador, som nå er en av de hardest rammede landene av koronapandemien.

De med ulovlig opphold får verken mulighet til å arbeide eller tilgang til helsetjenester. Mange velger derfor å forlate landet.

Venezuelanske flyktninger i Equador med ansiktsmasker mot koronasmitte
En gruppe venezuelanske migranter samler seg i en flyktningleir i Quito, Ecuador. Foto: Ana María Buitrón/CARE
Flyktningene har vært isolert i mer enn tre uker og venter på at Venezuela skal oppheve flyforbudet slik at de kan kan returnere til sitt hjemland.

I Equador distribuerer CARE husholdningspenger, mat, medisiner og andre forsyninger til flyktningene

Covid-19 i verdens største flyktningleir, Cox Bazar

Nærmere en million Rohingya-flyktninger har siden 2017 flyktet til Bangladesh fra volden i hjemlandet Myanmar. De fleste av disse lever nå tett i tett i Cox Basar.

Opplæring i riktig nyse og hosteteknikk for å unngå koronasmitte
Flyktninger får undervisning i riktig hoste- og nyse-etikette. På et krisesenteret Cox Basar holder de sosial avstand, mens de tegner som en del av traumebehandlingen. i Foto: Maksuda Sultana og Yeasmin Akther/CARE

Leiren huser omtrent 855 000 flyktninger og er neste 4 ganger så trangbodd som New York, noe som gjør sosial distansering svært vanskelig.

I den overfylte leiren er det mangler på vann, såpe og andre hygieneartikler, noe som er spesielt bekymringfyllt under koronapandemien.

Det har vært portforbud i leiren siden mars, men viruset ble allikevel påvist i mai. 15. juni var det 38 smittede og to dødsfall i leiren grunnet pandemien.

Helsesjekk i Cox Bazar med hjelpearbeider i verneutstyr
En helsearbeider i verneutstyr behandler en pasient i Cox Bazar, Bangladesh. Helsetilbudet er minimalt og det finnes ikke sykesenger å oppdrive. Foto: CARE Bangladesh

Kjemper mot både korona og kolera i Jemen

Etter mer enn fem års brutal krig, er selvisolering, sykdom, internt fordrevne, restriksjoner og dårlig økonomi blitt regelen mer enn unntaket for den hardt prøvede befolkningen i Jemen.

Nærmere 24 millioner mennesker trenger humanitær assistanse i Jemen.

Foruten koronapandemien er innbyggerne utsatt for kolerasmitte. Bare i årets første 3 måneder ble det dokumentert over 87 000 tilfeller av kolera i landet.
En eldre kvinne i Jemen i flyktningleir
11. juni er det påvist 595 smittede og 137 døde av Covid-19 i Jemen. Foto: Hamzah Shaif/CARE

Omfattende arbeid for å hindre utbrudd i Dadaab-leiren i Kenya

Under pandemien har CARE utvidet sitt arbeid til å omfatte opplæring i trygge hygiene- og sanitære rutiner, dele ut såpe, reparere ødelagte vannrør og pumper, og bygget håndvaskstasjoner.

Kvinner i kø for å sjekke temperaturen i Dadaab-leiren i Kenya
Kvinner stiller seg opp i kø for å få sjekket temperaturen samtidig som de opprettholder sosial distanse i den store Dadaab-leiren i Kenya. Foto: CARE Kenya
Leiren fikk sitt første smittetilfelle av korona i mai. Det er satt opp isoleringsområder i leiren, men ikke i et tilstrekkelig omfang til å kunne gi tilstrekkelig pleie ved et større sykdomsutbrudd.

I kriser er din hjelp ekstra viktig

Mange fattige land har ikke et helsevesen som kan håndtere koronasmitte. Du kan bidra til at flere får informasjon, såpe og bedre helsetilbud.