Slik henger konflikten i Øst-Kongo sammen med din mobiltelefon

Føles konflikten mellom opprørsgrupper og regjeringsstyrker i Øst-Kongo langt unna? Én faktor i konflikten kan være nærmere deg enn du tror.

Det kan nemlig hende at det i din smarttelefon finnes en liten mengde mineraler som en gang ble hentet frem fra dypt under bakken i Øst-Kongo.

Og det kan hende at mineralene spiller en rolle i konflikten som pågår nå.

Mineraler verdt milliarder

For å produsere mobiltelefoner trengs det blant annet tinn, tungsten og tantal. Disse mineralene kalles av og til “de tre T-ene", og det finnes aller mest av dem i fattige og krigsherjede land.

Den demokratiske republikken Kongo er et av landene i verden med størst forekomster av disse mineralene. De største forekomstene ligger i Nord-Kivu-provinsen, sørøst i landet, der det er stadige kamper mellom opprørsgrupper, leiesoldater og regjeringsstyrker.

Artikkelbilde
Den ressursrike provinsen, Nord-Kivu, ligger sørøst i landet.

Amerikanske myndigheter har anslått at Øst-Kongo har mineralressurser verdt 275.000 milliarder kroner.

De siste årene har opprørsgruppen M23 erobret stadig større deler av denne provinsen.

Rwandas rolle

DR Kongos naboland Rwanda har lenge blitt anklaget for å stå bak og støtte opprørerne i M23. I fjor sommer slo FN-eksperter fast at det er Rwanda som kontrollerer M23s operasjoner, trener soldatene og gir dem våpen og ammunisjon.

Vi vet ikke helt sikkert hva Rwandas motivasjon for å støtte M23 er. Men flere eksperter peker på at de trolig ønsker å sikre tilgang på naturressurser i området.

Rwandas president Paul Kagame har aldri lagt skjul på at han ser på Øst-Kongo som en del av Rwandas interessesfære. Ifølge magasinet The Economist snakkes det i Kigali, Rwandas hovedstad, til tider om et Stor-Rwanda som inkluderer deler av nabolandet.

Hundretusener på flukt

De siste ukene har konflikten blusset opp i Øst-Kongo, og kulminert i at opprørsgrupper har tatt kontroll over millionbyen Goma.

Artikkelbilde
En mor og tre av hennes ti barn i en flyktningleir Øst i DR Kongo.

Det går spesielt hardt ut over en allerede sårbar flyktningbefolkning. DR Kongo har nesten syv millioner internt fordrevne.

De siste ukene har mange hundre tusen blitt tvunget til å flykte på nytt, etter at de ble beordret til å forlate flyktningleirene rundt Goma.

Du kan utgjøre en forskjell

Gi et månedlig bidrag til CARE sitt arbeid og bidra til at vi kan fortsette arbeidet vårt i DR Kongo og andre krigsherjede land.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.