Bekymring for partnervold og seksuell vold

Kjønnsbasert vold har økt i omfang siden invasjonen av Ukraina startet.

En ny rapport fra CARE viser at én av fire kvinner er bekymret for partnervold i lokalsamfunnet.

Rapporten er basert på en spørreundersøkelse med litt over 2000 respondenter, der de har blitt spurt om hvilke sikkerhetstrusler som finnes i deres i lokalsamfunnet. 26 prosent av kvinnene og 17 prosent av mennene som er spurt oppgir at partnervold er en trussel mot sikkerheten i lokalsamfunnet.

21 prosent av kvinnene og 11 prosent av mennene oppgir at seksuell vold og overgrep er en sikkerhetstrussel.

Kriser forsterker vold mot kvinner

– Vi vet at kjønnsbasert vold øker i krisesituasjoner. Det skjer som følge av for eksempel økt militær tilstedeværelse og mangel på ressurser eller støtteapparat til å dekke grunnleggende menneskelige behov, sier Victoria K. Nordli, senior humanitærrådgiver i CARE Norge.

Den overhengende trusselen for å bli utsatt for vold – både i og utenfor hjemmet – er et underrapportert problem, mener Imogen Davies, ekspert på kjønn, likestilling og inkludering i CARE Ukraina.

Artikkelbilde

– Konflikten er en stor belastning for ukrainske kvinner, spesielt for dem som har hovedansvar for en husholdning. De mangler et trygt sted å være, de mangler tilgang til grunnleggende velferdstjenester, og kjønnsbasert vold utgjør en trussel for deres fysiske og mentale helse, sier Davies.

Kjønnsbasert vold har blitt mer utbredt i Ukraina etter at krigen brøt ut. Samtidig er mørketallene trolig store. Stigmaet knyttet til kjønnsbasert vold gjør at mange – særlig menn – kvier seg for å fortelle om det.

Samarbeid med lokale aktører er nøkkelen

– Det er stort behov for nødhjelp som møter behovene til de mest sårbare menneskene. Befolkningen i Ukraina, særlig kvinner og jenter, trenger nødhjelp som tar dem på alvor. For å få til dette må kjønnsperspektivet styrkes. Samarbeid med lokale kvinneorganisasjoner er spesielt viktig i dette arbeidet, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Rapporten avslutter med en rekke anbefalinger for en mer inkluderende og behovsbasert humanitær respons:

  • Gi hjelpearbeidere opplæring i kjønnssensitiv og inkluderende nødhjelp
  • Styrke kvinner og marginaliserte gruppers deltakelse i beslutningsprosesser
  • Gi mer støtte til kvinneorganisasjoner
  • Gjennomføre jevnlige analyser for å sørge for at kjønnsperspektivet i hjelpearbeidet blir ivaretatt

CARE jobber i tett samarbeid med lokalt sivilsamfunn i Ukraina, og samarbeider med flere kvinnerettsorganisasjoner blant annet for å sikre hjelp til kvinner som er utsatt for vold og overgrep.

Illustrasjon av en ung kvinne på gulvet, med overgriperen oppå seg

Du kan kan bidra til å utgjøre en forskjell

Støtt CARE sitt arbeid og bli med i kampen mot kjønnbasert vold. Sammen er vi sterke!

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.