Rachel Mayisonga 19 år gammel fra Rwanda

Fikk mensen - trodde hun var alvorlig syk

En kvinne husker gjerne første gang hun fikk mensen og hvilke tanker, bekymringer og følelser som dukket opp da.

For norske kvinner, er det uansett gode odds for at man ikke møter det første blodet i trusa helt uforberedt. Mensen er barneskole-pensum. Slik er det dessverre ikke overalt i verden.

Første menstruasjon var skremmende

Rachel Mayisonga 19 år gammel fra Rwanda husker veldig godt første gang hun fikk mensen.

– Jeg hadde spist tomatsuppe og trodde det var den som rant rett gjennom meg. Rachel

Ingen hadde forberedt henne. Som mange jenter i Rwanda, manglet hun tilgang på informasjon om hvordan kroppen endrer seg med alderen, og om viktige temaer som mensen, prevensjon og grensesetting.

– Bestemor beroliget meg med at jeg var blitt en kvinne, men jeg syntes det også hørtes ganske skummelt ut – jeg var jo bare elleve år. Rachel
Rachel Mayisonga 19 år gammel fra Rwanda
Rachel Mayisonga 19 år gammel fra Rwanda. Foto: CARE

Mer åpenhet rundt mensen

Noen år senere kom Rachel i kontakt med en lokal ungdomsgruppe. Der kunne hun sammen med andre ungdommer diskutere og lære om kroppen, om seksuell helse og reproduktive rettigheter.

– Jeg synes det var spesielt interessant da vi lærte om hva som skjer med kroppen i puberteten og hvordan jeg best mulig kan ta vare på kroppen min.

I dag er Rachel 19 år og har god kunnskap om egen kropp og helse. Hun har hatt kjæreste de siste tre årene og sammen har paret tatt et valg om å vente med å ha sex til de ønsker seg barn, selv om de vet at prevensjon også er en mulighet.

– Jeg var ikke alvorlig syk, jeg hadde fått mensen

CARE støtter ungdomsgrupper som den Rachel er med i, fordi det gir ungdom mulighet til å ta kontroll over sine liv og ta sine egne, informerte valg.

Halvparten av jordas befolkning blør

Til tross for at halvparten av jordas befolkning har eller vil få mensen, er det for lite fokus på og kunnskap om menstruasjon.

CARE jobber for at vi skal kunne dele, snakke høyt, forske og informere om mensen.

Takk for at du bidrar til at vi kan gi jenter kunnskap om egen kropp og helse, slik at de kan få mensen med verdighet!