I gjennomsnitt opplever en av tre kvinner globalt fysisk eller seksuell vold i løpet av livet, flertallene av tilfellene skjer dette fra en intim partner. Det går ikke bare ut over enkeltpersoner, det medfører også store sosiale og økonomiske kostnader for samfunnet.
Vi vet at vold mot kvinner skjer i alle samfunn, men omfanget er særlig stort når kriser inntreffer. Det siste året har koronapandemien ikke bare rammet som en helsekrise, for mange har dette først og fremst vært en sosial og økonomisk krise som følge av nedstengningen av samfunnet. Parallelt med dette har rapporter i land etter land meldt om en økning i rapporterte tilfeller av vold. Når husholdninger mister inntekt og skolene stenger blir jenter ekstra utsatt fro seksuelle overgrep, tenåringsgraviditeter, tidlig ekteskap og andre skadelige skikker.
FN meldte tidlig i pandemien at for hver tredje måned med nedstengning av samfunnet anslås det at det vil forekomme 15 millioner nye tilfeller av kjønnsbasert vold i verden. I land som Argentina, Kypros og Singapore økte trafikken på krisetelefonene for vold med 25 – 30 prosent under den første bølgen av nedstengning. Likevel vet vi at mørketallene er store. I Ecuador opplevde faktisk krisetelefonen lavere trafikk i starten av pandemien. Dette skyldes ikke mindre vold, men at kvinner i større grad måtte holde seg hjemme og i samme rom som voldsutøveren, og derfor ikke kunne føle seg trygg til å varsle over telefon. En av CAREs lokale samarbeidspartnere utviklet derfor en enkel men effektiv rapporteringsløsning der kvinner anonymt gjennom smilefjeskoder for fare.