Neseblod, en rød munn, rødt blod på hvit hud, et georgskors, Englands flagg. «If England get beaten, so will she”. Beskjeden fra Nasjonalt senter for vold i hjemmet (NCDV) er en ubehagelig påminnelse om at fotball kan være blodig alvor.
I Storbritannia øker volden i hjemmet med 26 prosent når England spiller kamp. Om de taper er tallet 38 prosent, ifølge NCDV.
Dette er på ingen måte enestående for England, eller fotball for den saks skyld. Rundt 1 av 3 kvinner opplever vold i nære relasjoner i løpet av livet. Vi vet at i en del land er tallene langt høyere.Myndighetene har et ansvar
Den som slår, bærer ansvaret. Men også myndighetene har et ansvar i å handle, både for å forhindre vold og for å hjelpe ofre. Den såkalte Istanbul-konvensjonen handler om å forebygge å bekjempe vold mot kvinner, og spesifikt også i nære relasjoner. Den setter standarden for arbeidet mot vold mot kvinner, peker på konkrete tiltak og gir også landene som har ratifisert den, et rapporteringsgrunnlag og plikter. Staten må for eksempel etablere tilstrekkelig med krisesentra, sikre besøksforbud, lære opp viktig førstelinje som politi og helsepersonell og ha effektive straffer. Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt, sier FN. Verdensbanken skrev i en rapport i 2018 at mer enn en milliard kvinner savner lovbeskyttelse mot seksuell vold som skjer i hjemmet.Tyrkia har nå trukket seg ut av konvensjonen som bærer navnet til landets hovedstad. Det har vakt sterke reaksjoner. Kvinner – og menn – både i Tyrkia og i andre land har protestert, fordi erfaring viser at lover og konvensjoner har effekt. Når en som slår, risikerer å bli stilt ansvarlig og bli straffet, er faren for kvinner mindre.
Korona forverrer situasjonen
Korona har gjort at flere kvinner lever utrygt. En grunn er at mange familier tvinges til å være hjemme, med mer stress og mindre innsyn. Færre kan se blåmerkene som vitner om at noe er galt. I mange land er også rommet for organisasjoner og aktivister blitt mindre, på grunn av fysiske nedstengninger og fordi myndigheter bruker pandemien som et påskudd for å begrense ytringsfrihet.
I tillegg øker fattigdommen. Jo fattigere et land er, jo større risiko er det for kvinnene. En kvinne i Afrika har fire ganger så stor risiko for å bli drept av en nærstående, enn en kvinne i Europa. Det vil ofte være vanskeligere for fattige å bryte ut av voldshelvetet. Svake velferdsordninger og sosial kontroll henger ofte sammen.