Åshild Hanne Larsen, partner og grunlegger av Frøya Ventures og Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Desember 2023
Åshild Hanne Larsen, partner og grunlegger av Frøya Ventures og Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge
Desember 2023
En norsk oppstartsbedrift ble nylig kåret til verdens nest beste. Selskapet heter The Coring Compani og leverer program- og maskinvarer til gruver og entreprenører. Gründeren bak, Frida Vonstad, kunne fortelle NRK at veien dit har vært lang. Hun traff blant annet en investor som hysjet på henne under et møte og ba mannfolkene om å forklare teknologien.
Mye tyder på at det jevnt over er vanskeligere for kvinnelige gründere å få kapital enn for mannlige. Det ser vi både i vårt ellers mer likestilte hjørne av verden og globalt.
Mesteparten av kapitalen som investeres i gründere og oppstartsbedrifter, går til menn. I Norden går kun 0,7 prosent av kapitalen som brukes til finansiering av oppstartsbedrifter, til kvinner. I likestillingslandet Norge er andelen helt nede på 0,1 prosent.
Årsakene til finansieringsgapet kan være mange. Én kan være at vi ofte foretrekker å samarbeide med mennesker som ligner oss selv, og som tar opp problemer som er relevante for oss. Det er menneskelig. Men det kan føre til at gode ideer blir oversett. En mannlig investor med finansbakgrunn vil kanskje ikke se gullet i en idé som er knyttet til en sektor han ikke kjenner selv.
En annen årsak som det ofte pekes på, er ubevisste fordommer og diskriminering, lignende det Vonstad opplevde. I en studie fra 2014 var deltagerne mer interessert i å finansiere et prosjekt når det ble «pitchet» av en mann, enn når det ble «pitchet» av en kvinne – selv om prosjektet var det samme.
En annen studie viste av kvinner blir stilt andre spørsmål enn menn når de «pitcher»: Menn får spørsmål om potensiell gevinst og vekst, mens kvinner får spørsmål om risiko og hvordan det skal håndteres.
Det skjer til tross for at kvinnelige gründere starter selskaper som er minst like lønnsomme som de som startes av menn.
For at flere kvinner skal lykkes som gründere, må alle som har makt og penger bidra. Her er noen av våre forslag:
Det er flere problemer knyttet til mangelen på investering i kvinners selskaper og ideer.
Et av de mest prekære for oss, er dette: Er vi klar over hva vi går glipp av? Hvilke innovative ideer, selskaper og løsninger går under radaren, fordi kvinnen som fronter dem møter feil investor?
Når kvinnelige entreprenører ikke får tilgang på finansiering i like stor grad som menn, går vi glipp av ideer som med litt starthjelp kunne blitt nye, gode produkter og robuste arbeidsplasser. Det taper vi på både som samfunn og individer.
Studie etter studie viser at mangfold og likestilling er lønnsomt, både for enkeltbedrifter og for samfunnet som helhet. Når underutnyttet talent tas i bruk og ulike erfaringer og perspektiver inkluderes, får vi løsninger til det beste for alle.¨
Kilde: kronikk DN 27.desember 2023