Eksplosjonen i Beirut - seks måneder etter
Mistet sønnen
4. August 2020 opplevde 65 år gamle Hayat Abou Chakra fra Beirut alle mødres verste mareritt. Sønnen hennes Chady skulle bare ut og ta en kaffe med venner. Fem minutter senere eksploderte det.– Bygningen han var i kollapset av eksplosjonen. Chady var døvstum og kunne verken høre eller rope på redningspersonellet. To dager senere ble han funnet livløs i ruinene, forteller Hayat.
Hayat levde av å drive en liten parkeringsplass, men mistet inntekten sin på grunn av koronarestriksjoner. Eksplosjonen førte også til store skader på huset hennes.
– Mange jeg ikke kjenner, men som kjente Chady, har hjulpet meg økonomisk etter katastrofen. Han jobbet med sosiale medier, og hadde et stort nettverk av klienter og venner på internett. Slik har jeg kunnet reparere huset og fått råd til å kjøpe en gravsten til Chady, legger Hayat til.
Havneeksplosjonen i Beirut
- Eksplosjonen etterlot 207 døde og mer enn 6500 skadet.
- Mer enn 300 000 mennesker ble fordrevet fra hjemmene sine.
- De materielle skadene er anslått til over fire milliarder dollar.
- Tap av arbeidsplasser og økonomisk aktivitet er anslått til over tre milliarder dollar, ifølge Verdensbanken.
Hele nabolag er fortsatt ødelagt
Eksplosjonen i havneområdet i Beirut gjorde enorme ødeleggelser på arbeidsplasser, sykehus, skoler, hjem og gater.
– Alle prisene på supermarkedet har gått opp, jeg kan knapt kjøpe noe som helst. Rebecca (32)
Landdirektøren i CARE Libanon, Bujar Hoxha, forteller at mange fortsatt venter på økonomisk støtte:
– Hele nabolag er fortsatt ødelagt og mange bedrifter har ikke klart å åpne igjen. Flere libanesere sliter med å sikre seg nok mat til familiene sine og mangler tilgang til grunnleggende medisinsk hjelp.
Vanskelig å få endene til å møtes
En undersøkelse gjennomført av CARE viser at hovedbekymringene til de fleste libanesere er å skaffe mat til familien og finne stabilt arbeid.
Den 32 år gamle moren Rebecca forteller om utfordringene knyttet til å brødfø familien under krisen:
– Før krisen hadde jeg flere ulike strøjobber for å kunne oppdra barna. Nå er jeg nesten arbeidsledig. Alle prisene på supermarkedet har gått opp, jeg kan knapt kjøpe noe som helst. Jeg har verken råd til kjøtt, kylling, smør eller ost. Jeg forsøker å finne hjemmelagde løsninger og erstatninger, men det er fortsatt vanskelig for meg å få endene til å møtes.
Kvinner rammes hardest
Så langt har CARE gitt direkte og indirekte hjelp til 43 000 mennesker i hele Libanon gjennom prosjekter knyttet til matsikkerhet, beskyttelse, husly, kjønn og arbeid.Hjelpen er fokusert mot kvinner og jenter, særlig de som lever som flyktninger. Det er gjerne disse som rammes hardest av katastrofer.