En kvinne holder to Menskopper
Kanya var kurslærer for gruppen Viola var en del av. Her viser hun fram menskoppene jentene fikk utdelt.

En menskopp endret hverdagen

For mange jenter blir mensen en så stor hindring at de dropper ut av skolen. Viola var en av mange flyktning-jenter, som ikke hadde råd til bind.

To sett med sengetøy og to skift med klær. Det var alt 20 år gamle Viola Jackline fikk med seg, da hun flyktet fra volden i Sør-Sudan. Sammen med bestemoren og tre søsken gikk hun til fots i. De rømte fra skuddvekslinger og ble vitner til drap. Under den to uker lange flukten, måtte de takle tørste, sult og seksuell trakassering fra væpnede menn.

Sengetøyet gjorde at Viola og familien kunne sove i bushen i et mørkt, skjult område. Bestemoren hadde med seg to kjeler, som de kunne lage den lille maten de fant i. Nå prøver de å bygge seg et liv i Imvepi-leiren i Uganda, der 100 000 andre flyktninger fra Sør-Sudan oppholder seg.

Venninne sluttet på skolen

En av mange utfordringer jenter og kvinner, som Viola, må takle er mangel på kunnskap og produkter til å håndtere mensen. Som mange andre i leiren slet Viola med å skaffe seg bind. Hun hadde ikke råd. Noen ganger har hun vært tvunget til å selge matrasjonene sine for å kjøpe et tøystykke, som kan brukes som beskyttelse. Det er en klumpete og ukomfortabel måte å håndtere menstruasjon på, men det er ofte den eneste muligheten de har.

Menstruasjon kan gjøre det stressende og ukomfortabelt for jenter å være på skolen. I tillegg mangler mange den informasjonen de trenger for å forstå hva det er som skjer med kroppen. Gutter gjør ofte narr av jenter når skoleuniformen ikke kamuflerer bind eller flekker, og de roter i jentenes sekker for å finne bind og annet utstyr. Mobbingen gjorde at Viola slet med dårlig selvtillit, konsentrasjonsvansker og isolasjon.

En av Violas venner, Jenet, sluttet på skolen etter å ha blitt gjort narr av på grunn av en flekk på uniformen.

Holdt på å gi opp

I vår deltok Viola i et pilotprosjekt, sammen med 100 andre kvinner og jenter i leiren, der de fikk utdelt menskopper. Prosjektet ga gruppen opplæring i hygiene og bruk av menskopper – et bedre og mer bærekraftig alternativ til bind og tamponger. Koppene er laget av silikon og kan gjenbrukes i opptil ti år.

Det var vanskeligere, enn Viola hadde sett for seg, å bruke koppen. Hun gav nesten opp. Takket være oppmuntring fra de andre deltakerne holdt hun ut. I dag sier hun at koppen er mye mer komfortabel å bruke enn andre alternativer, og fordi den kan gjenbrukes trenger hun ikke hele tiden skrape sammen penger til å kjøpe stoff eller bind.

Artikkelbilde

– Jeg er trygg på meg selv

Selv om Viola etter hvert ble trygg på å bruke koppen, var venner og naboer fremdeles skeptiske. Feiloppfatninger i lokalsamfunnet var blant utfordringene. For eksempel trodde flere at koppen skulle være en form for prevensjon eller påvirke brukerens jomfrudom. Der beslutninger tas, spiller menn en viktig rolle. De bidrar til å forme disse oppfatningene. Derfor jobbet CARE med opplæring av en utvalgt gruppe menn, som skulle være rollemodeller og støtte sine ektefeller, søstre og døtre. Disse bidro til at Viola møtte større forståelse.

Siden hun begynte å bruke koppen har hun merket at hun har bedre selvtillit og selvfølelse. Nå spiller hun fotball, deltar i ungdomsmøter og kan gå lange distanser eller være på skolen uten å måtte bekymre seg.

– Jeg er trygg på meg selv og har selvtillit, sier hun.