Mann holder rundt barn.

Gratulerer med farsdagen!

Fedre er viktige støttespillere i kampen for jenter og kvinners rettigheter. Tusen takk til alle pappaer som gjør verden til et bedre sted.

Søndag 8. november markerer vi farsdagen. CARE jobber målrettet med at alle fedre og menn skal inkluderes i kampen for likestilling. For likestilling i hjemmet og i samfunnet løfter ikke bare kvinner - det er også positivt for menn.

Mann holder baby
Her er far og datter på et helsesenter i Øst-Timor, som CARE har vært med på å organisere.

CARE bidrar til å gi kommende fedre opplæring og informasjon om graviditet, slik at de kan støtte sine koner før, under og etter fødselen.

Vi jobber også med lokale organisasjoner, der menn fra lokalsamfunnet snakker med andre menn om problematiske kjønnsroller og tradisjoner.

– Jeg er så glad for at mannen min tar vare på meg og tar meg med til sykehuset hver eneste gang. Tral, Kambodsja
En mann og en kvinne smiler
Dette er Art og hanns kone Tral. Da hans kone Tral skulle føde deres første barn, tok Art henne med på graviditetssjekker, hvor han også lærte hvordan han kunne bistå under og etter fødselen.

CARE setter opp kurs

Det viktigste en far kan gjøre, er å være et godt forbilde for sine barn. Det vil si at han behandler barnas mor og enhver annen partner med respekt. CARE setter opp kurs for nygifte par, og lokale rollemodeller reiser rundt for å fortelle om hvorfor likestilling i hjemmet er bra.

Vold mot kvinner har enorme kostnader for familien og for hele samfunn. CARE anslår at vold mot kvinner globalt koster verden tilsvarende hele Canadas økonomi.

Mann bærer barn
CARE jobber med lokale organisasjoner med informasjon og kunnskap rundt hva det vil si å være en god far. Her er far og datter avbilder CARE sitt WORD-prosjekt i Laos.

Vendepunkt på CARE-møte

Faustin Ntiranyibagira vokste opp med en voldelig far. Moren hadde ikke noe hun skulle sagt. Han trodde derfor det var slik samlivet skulle være. Den store vendingen kom etter at Faustin hadde vært på et CARE-møte der han ble vist to tegninger. Den ene viste en familie som levde i fattigdom.

– «Ser dere dette?», spurte CARE. «Dette skjer fordi de ikke samarbeider. Det er ikke mulig for dem å utvikle seg, når kona og mannen ikke har det bra.», forteller Faustin, som innså at han var årsaken til at familien hans ikke hadde det bra.

– I dag mangler vi ingenting. Vi koser oss på kveldene, snakker masse med barna, og har det så hyggelig at vi glemmer å legge oss, sier Faustin.
Artikkelbilde
Foto: Therese Leine Søgård

Amadu hjelper gravide kvinner

Til venstre på bildet sitter Amadu fra Sierra Leone, ved siden av sin kone Moloka og deres sønn Kamininke. Sammen med en grupppe frivillige menn, hjelper han gravide kvinner med å komme seg til nærmeste sykehus.
Mann med familien
Foto: Chandra Prasad

Likestilling er ikke bare en kamp for kvinner. Like muligheter for både menn og kvinner innebærer en tryggere og friskere hverdag for alle. Gratulerer til alle fedre som bidrar til en bedre verden!