Fem situasjoner som går under radaren

Det er ikke alt i verden som blir omtalt i norske medier. Her er fem saker som går under radaren:

1. Seksuell vold i Kongo

Artikkelbilde

Seksuell vold har lenge vært et problem i Den demokratiske republikken Kongo, men det siste året har antallet kvinner som har blitt utsatt for seksuell vold skutt i været.

I snitt blir to kvinner behandlet for seksuell vold hver time, ifølge en ny rapport fra Leger uten grenser.

De aller fleste tilfellene av seksuell vold skjer i Nord-Kivu, der det pågår harde kamper mellom opprørsgruppen M23 og regjeringsstyrkene i landet.

Overgrepene skjer hovedsakelig i og rundt flyktningleire. Kvinner er spesielt utsatt når de beveger seg ut av leirene for å hente ved og vann, eller skaffe mat.

CARE jobber blant annet for at kvinner og jenter skal ha trygge steder å oppholde seg i flyktningleirene, og for at ofre for seksuell vold skal få hjelp og psykososial støtte.

I tillegg jobber vi for at nødhjelp skal komme frem til de som trenger det, slik at det kan bli en slutt på lidelsene til jenter og kvinner i DR Kongo.

2. Humanitær katastrofe i Sudan

Artikkelbilde
Fra en matutdeling i Mankien i Sør-Sudan.

Konflikten mellom hæren og RSF som brøt ut i april i fjor har kastet Sudan ut i en alvorlig humanitær krise.

Nesten 7,8 millioner mennesker er på flukt som følge av konflikten, og om lag 2,3 millioner av dem har krysset grensen over til et av nabolandene.

Konflikten har ført til alvorlig mangel på mat og medisiner. Matusikkerheten er verre enn noen sinne, og mer enn 25 millioner mennesker lever med matusikkerhet på nivå 3 i henhold til IPC-klassifiseringen.

Kvinner på landsbygda er spesielt hardt rammet av konflikten, forteller Abdirahman Ali, landdirektør i CARE Sudan.

– De lever med vold og ekstrem fattigdom. Likevel holder de ut, sier han.

CARE har hatt prosjekter i Sudan siden 1979. Gjennom våre programmer i landet støtter vi kvinner og hjelper dem med å bli økonomisk selvstendige og robuste i møte med kriser.

Vi støtter også mer enn 83 helsesentre i Sudan, som gir livsnødvendig helsehjelp.

3. Gjengvold på Haiti

Artikkelbilde
Gjengvolden på Haiti har økt betraktelig siden starten av 2024

Siden februar 2024 har gjengvolden på Haiti økt kraftig. I første halvdel av 2024 ble det registrert flere enn 3.600 drap i landet.

Flere enn 700.000 mennesker er nå på flukt i landet, ifølge FN. De fleste av dem er fra området rundt hovedstaden Port-au-Prince, der voldelige grupper kontrollerer 80 prosent av nabolagene.

Abner* (anonym) er prosjektleder i CARE og jobber i Haiti nær grensen til den Dominikanske Republikk. Han forteller at det er en humanitære krise på gang i Haiti – og at det ikke er mulig å få fullstendig oversikt over den, på grunn av all gjengvolden som dominerer landet.

– Mer enn femti prosent av de ansatte som jobber på kontoret vårt har familie i Port-au-Prince. Vi er konstant bekymret for dem. Folk får ikke sove om natten, fordi de er under konstant stress, forteller han.

CARE har jobbet i Haiti siden 1954, og har fortsatt arbeid der i dag. Til nå i år har CARE nådd over 14.500 med nødhjelp, og 9.000 med beskyttelse mot kjønnbasert vold.

4. Sult og feilernæring i Nordvest-Syria

Artikkelbilde
CARE jobber sammen med partnerorganisasjoner for å dele ut penger nord i Aleppo.

Krigen i Midtøsten har ført til at tusenvis av mennesker flykter fra Libanon og inn i nabolandene. Mange har flyktet over grensen til nordvest-Syria. Der er imidlertid den humanitære situasjonen allerede kritisk.

I dag får ni av ti barn i Syria for lite å spise. Mangelen på mat fører til at 20 prosent av barn i nordvest-Syria ikke vokser som normalt. Sykdomsutbrudd og begrensede sanitærtilbud gjør situasjonen verre.

CARE jobber sammen med partnerorganisasjoner for å dele ut penger nord i Aleppo. Målet med prosjektet er å bedre matsikkerheten til de mest sårbare familiene, og sørge for at de kan få dekket grunnleggende behov.

En av dem som har mottatt støtte fra CARE, er Sama* (endret navn), en 52 år gammel kvinne fra en landsby nord i Aleppo. Før krigen i Syria brøt ut, jobbet hun som gjeter for å forsørge barna sine.

– I dag jobber jeg som vaskehjelp på en skole for å betale skolepenger for barna mine. Men til tross for at jeg jobber, er det vanskelig å skaffe nok mat til dem, sier hun.

5. Ett år siden jordskjelvet i Afghanistan

Artikkelbilde
Tusenvis mistet hjemmet sitt da tre kraftige jordskjelv rammet Afghanistan i fjor.

15. oktober i fjor ble Herat i Afghanistan rammet av tre kraftige jordskjelv i løpet av bare en uke. Hvert av jordskjelvene hadde en styrke på 6,3.

Flere enn 1.500 mennesker mistet livet i skjelvene, og mer enn 90 prosent av dem som omkom var kvinner og barn.

I dag er situasjonen for dem som ble rammet av jordskjelvet fortsatt alvorlig. Selv om mange hjem har blitt gjenoppbygget, er det mange som fortsatt er i en sårbar situasjon.

– Vårt team var blant de første som ankom. Vi delte ut nødhjelp, og sørget for helsehjelp og psykososial støtte til de rammede, forteller Graham, landdirektør for CARE Afghanistan.

Jordskjelvet ødela ikke bare hjemmet til trebarnsmoren Amina* (navn endret). Det ødela også hennes følelse av trygghet.

Med hjelp og psykososial støtte i regi av CARE har hun lært å komme over frykten, og er sakte, men sikkert i gang med å bygge opp livet sitt igjen.

Din støtte er viktig

Støtt CARE sitt arbeid og bidra til at også de krisene det snakkes minst om får den hjelpen de trenger og fortjener.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.