En firetimers lang matkø sør i Gaza, hvor mange mennesker har måtte flykte til. Foto: CARE

Fra Gaza: Bombingen er ikke den eneste trusselen for sivile palestinere

– Vi hadde kriseplaner på plass, sier Hiba Tibi, landdirektør for CARE Palestina. – Men ingenting kunne forberede oss på det som skjer nå.

Fra kontoret sitt i Ramallah på Vestbredden koordinerer Hibi Tiba CAREs kriserepons på Gaza.Sammen med kollegaer og lokale organisasjoner jobber hun for at folk på Gazastripen skal få tilgang til rent vann, mat og medisiner.

Siden krigen mellom Israel og Hamas brøt ut 7. oktober 2023 har volden eksalert. Og akkurat nå er ikke bombingen av Gazastripen den eneste trusselen sivile palestiner står overfor.

«Folk her føler at verden har glemt dem» sa en av våre kollegaer da vi endelig fikk kontakt igjen etter 36 timer uten nett-tilgang i Gaza.

– Min største frykt er at sykdommer og dehydrering kommer til å bli en enda større trussel Saaeed Rafqi Al-Madhoun, CAREs nødhjelpskoordinator i Gaza
Artikkelbilde
Mennesker som flykter fra hjemmene sine nord i Gaza 14.oktober. Foto: Grayscale Media /CARE

Må navigere blokaden

Etter at Israel annonserte en total blokade av Gazastripen den 9. oktober, som respons på Hamas-angrep mot Israel, har FN og humanitære organisasjoner som CARE advart om en kritisk mangel på rent vann, mat og strøm til sykehusene på Gaza.

Alt dette setter livene til tusenvis av sårbare mennesker i fare.

– Mine kollegaer på Vestbredden fungerer omtrent som en Uber-sentral akkurat nå. De ringer til potensielle selgere i Gaza, forteller folk hvilke veier de fortsatt kan kjøre, og hvor de kan finne mat og vann de kan kjøpe Hiba Tibi

Hun forteller at det å tenke kreativt er essensielt i kriser som denne.

– Selv om mine kollegaer på Gazastripen selv har vært nødt til å evakuere fra nord til sør, jobber de hardt for å oppfylle vårt mandat Tibi

En dråpe i havet

Siden 20. oktober har et titalls lastebiler med nødhjelp fått krysse inn til Gaza fra Egypt. FN har kalt det «en dråpe i havet» for de 2,1 millionene mennesker som bor på Gazastripen.

Gazastripen er i ferd med å gå tom for drivstoff. Det trengs for å drive strømaggregatene på sykehus og for at vannpumper skal fungere.

– Nå er det snakk om timer, ikke dager, til sykehusene ikke har mer strøm. Jeg vet ikke hvordan det da kommer til å gå med alle pasientene, og med nyfødte i kuvøser. De er avhengige av strøm for å overleve Tibi

Store traumer

Hiba Tibi har daglig kontakt med kollegaer på Gazastripen. Der lever de under samme vanskelige forhold som sivilbefolkningen for øvrig.

– Jeg snakker med kollegaene mine hver morgen. Det blir stadig vondere å høre historiene de forteller. Datteren til en av kollegaene mine har fullstendig sluttet å snakke. Jeg er så bekymret for barna på Gaza. Alle som mister familiene sine – hvem skal ta vare på dem. Tibi

Hun forteller at det første hun gjorde da hun hørte at sykehuset Al Ahli hadde blitt truffet av en bombe, var å ringe en nær venninne, som er direktør på sykehuset.

– Jeg ble sjokkert da hun plukket opp telefonen. Hun var fortsatt i live. Dagene mine består nå av å ringe folk jeg kjenner og blir sjokkert når de tar telefonen. Overlevelse har blitt en gledelig overraskelse Tiba

CARE jobber sammen med andre humanitære aktører for å sikre at nødhjelp er tilgjengelig fra egyptisk side av grensen, og er også tilstede i Libanon, hvor folk har måttet rømme fra hjemmene sine sør i landet som følge av konflikten.

De sivile trenger din støtte nå!

Gi din støtte og bidra til at sivile mennesker på Gaza kan få livsviktig nødhjelp.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.