Bildet av en smilende kvinne fra Rwanda.
Etter å ha jobbet med både seg selv og forholdet, har Olive og ektemannen Eric fått et helt annet liv. Nå deler de på ansvaret og makten i sitt hjem, og de lærer barna sine de samme prinsippene. Foto: Peter Caton/CARE.

– Jeg trodde at menn skulle bestemme og lage reglene

Olive ble oppdratt til å tro at kvinner ikke hadde rett til å bestemme. Nå lærer hun og mannen sine barn at det ikke finnes «guttejobb og jentejobb».

– Da jeg var liten var guttene og mennene de eneste som fikk sitte på stoler. Jenter og barn satt på gulvet. Vi spiste med hendene, mens de andre fikk bruke bestikk, sier Olive.

Hun og ektemannen Eric har vært gift i 17 år og bor i Burera-distriktet i Rwandas nord-provins. De har fire barn i alderen syv til 16 år.

Da Olive og Eric giftet seg, trodde hun fortsatt at det var menn som skulle bestemme og lage reglene. Selv når Eric ga kona penger, turte hun ikke å bruke dem før han godkjente det.

Tok tid å komme videre

Etter hvert fikk de vite om og ble med på et prosjekt, som jobber med maktforhold mellom menn og kvinner. Prosjektets mål er å forhindre kjønnsbasert vold, og det gjennomføres ved å jobbe med både menn og kvinner. Begge kjønn utfordres til å endre skadelige holdninger til kjønn og ulikheter i maktforhold.

En kvinne og mann som jobber sammen i jorden

Eric og Olive måtte jobbe med ulikhetene i sitt eget forhold. Blant annet hadde Eric full kontroll over familiens eiendeler og økonomi. Nå deler de dette ansvaret, men det tok tid å komme dit, forteller de.

– I begynnelsen syns jeg ikke det ga mening. Jeg ble jo ikke oppdratt til å ha kjønnslikestilling som holdning. Jeg fortsatte å ha mine tvil helt til vi begynte å snakke om forskjellige typer vold mot kvinner, sier Olive.

– Da jeg begynte å forstå, gikk det også opp for meg at maktubalanse var årsaken til det jeg ble utsatt for.

– Det var en byrde

Eric kaller det «økonomisk vold». Olive ble nektet å bestemme over familiens eiendeler og økonomi. Da han bestemte seg for å gjøre endringer, fant han ut at det også positivt påvirket egen situasjon.

– Det var faktisk en byrde. Ingenting ble gjort i hjemmet uten at jeg beordret om eller samtykket til det. Etter at vi endret rollefordelingen fikk vi til mye mer. Ektemannen Eric

Olive hadde irritert seg over at huset, familien hadde bygget, aldri ble gjort ferdig. Hun bestemte seg for å ta jobben i egne hender.

– Hvorfor skulle jeg vente på ham? Vi hadde pengene!

Hun brukte det lille hun hadde av penger, kjøpte inn litt utstyr og involverte barna med på arbeidet. Snart hadde de tettet veggene og lagt tak. Mot slutten bidro også Eric. Sammen hadde de fullført huset.

En kvinne og mann som står på siden av hverandre og smiler
Eric forteller at da de begynte å dele på arbeidet, følte han det som at en byrde ble løftet fra skuldrene.

Lærer barna det samme

Foreldrene, Olive og Eric, overfører holdningene, de har lært under fra prosjektet, til sine barn. Det er for å unngå at barna møter de samme utfordringene, som foreldrene har hatt.

– For eksempel sørger vi for at barna deler på oppgavene hjemme. I begynnelsen var det vanskelig for dem å forstå, men vi har vært tydelige på at det ikke finnes noe sånt som «guttejobber» og «jentejobber». Vi sørger også for å vise dem fordelene ved å dele på oppgavene og fordelene med maktbalanse, sier Eric.

Gi kvinner som Olive mulighet til å ta beslutninger i eget liv