En jente fra spareoglanegruppe.

På vei mot økonomisk selvstendighet

15 år gamle Marie Claire er en del av CAREs Safe Schools for Girls-prosjekt i Rwanda. Hun er nå også leder for skolens spare- og lånegruppe.

15 år gamle Marie Claire er en del av CAREs Safe Schools for Girls-prosjekt i Rwanda. Marie leder spare- og lånegruppen på skolen hun går på. Gruppen gir ikke bare muligheter for å bedre jentenes økonomi, men også opplæring i entreprenørskap og andre temaer som det ikke undervises i på skolen.

– Det er mange fordeler med å være med gruppen. Vi har fått lære mye om seksuell helse, som vi ikke kunne fra før. Vi har også lært om kjønnsbasert vold og hvordan vi kan melde fra dersom noe skulle skje, sier hun.

Marie forteller at penger, hun tidligere sløste på å kjøpe donuts, klarer hun nå spare. Hun tror årsaken til at hun ble valgt som leder for gruppen, var at hun året før hadde vært blant gruppens beste sparere, og bidro aktivt i diskusjonene. Det fikk resten av gruppen til å tro på henne.

En gruppe jente som sitter på gulvet.

Spare- og lånegruppen har også gjort at Marie har fått øynene opp for hvordan hun kan tjene egne penger.

– Mitt første lån var 3000 franc for å kunne kjøpe to kaniner. Disse fikk først åtte unger, og så seks til. Jeg fikk solgt de videre, og jeg fikk både spart mer og tilbakebetalt det jeg hadde lånt, forteller hun.

Marie har i ettertid fått kjøpt flere kaniner og geiter, og nå har hun planer om å kjøpe en gris. Hun er godt i gang på veien mot økonomisk selvstendighet.

Selv om Rwanda har den høyeste prosentandelen av kvinnelige parlamentarikere i verden, er det et land med høy andel analfabetisme blant kvinner, og mange har ikke tilgang på økonomiske tjenester. Fremdeles lever 45 prosent under fattigdomsgrensen. CAREs spare- og lånegrupper har vist seg å være en effektiv måte for både å hjelpe jenter og kvinner ut av fattigdom, men også lære deltakerne å løse aktuelle om problemstillinger, de kan møte på.

Ungdom spare og lanegruppe

Gi unge entreprenører som Marie mulighet til å starte en liten bedrift