Jordmor i Uganda
Munguci Hope Mercy

Slik vil hun redde mødres liv

Munguci Hope Mercy
Hvert andre minutt dør en kvinne i fødsel på verdensbasis. Det vil en ugandisk jordmor endre på.

Kvinner i fattige land topper den dystre statistikken over mødredødelighet i verden. Mangler på trygge helse- og fødetilbud gjør fødsler til risikosport.

Munguci Hope Mercy vil gjøres sitt for å snu trenden i hjemlandet Uganda.

– Jeg vokste opp ved siden av et helsesenter. Der jobbet det en fantastisk jordmor som jeg så opp til. En dag ville jeg bli som henne. Mercy

Jobber mot felles mål

FN har som mål å redusere mødredødeligheten på verdensbasis innen 2030 til mindre enn 70 dødsfall per 100 000 fødende kvinne. I dag dør 223 mødre per 100 000 fødsler.

Mercy fra Uganda jobber mot samme mål som FN. I Uganda er mødredødeligheten høy. Hele 284 kvinner dør per 100 000 fødsler. Til sammenligning er tallet 2,7 per 100 000 fødende kvinne i Norge (Dagens Medisin).

– Jeg jobber for at tallene på mødredødeligheten i Uganda skal komme under verdensgjennomsnittet. Mercy

Hun er nå jordmor på et helsesenter i en flyktningeleir i Uganda. I tillegg til ugandere bor det flyktninger fra DR Kongo, Sudan og Sør-Sudan i leiren.

Jordmor hjelper mor og nyfødt på et helsesenter i Uganda
Jordmor hjelper nyfødte i Uganda

Ble motivert av lokal kvinne

Mercy vokste selv opp i denne flyktningleiren. Jordmoren hun så opp til som barn, jobbet på ett av helsesentrene i leiren.

Mercy flyttet til nabobyen Arua, og gjorde drømmen sin til virkelighet. Etter endt utdanning, returnerte hun til leiren for å hjelpe andre.

– Helsesenteret vårt er noe helt spesielt. Takket være støtte fra CARE har vi en operasjonsstue, et labratorium og to leger her. Mercy

Mercy og hennes kollegaer gjør en forskjell i praksis. Helsehjelpen de tilbyr, gir trygghet til fødende kvinner i leiren, og redder liv.

Behovet for medisinsk hjelp til mødre i Uganda er stort. CARE jobber for å dekke dette behovet både i Uganda og andre land. Som en av verdens største hjelpeorganisasjoner, er CARE til stede i mer enn 100 land.

Kvinne som føder på et helsesenter i Uganda

-Jeg trengs her

For Mercy blir ofte dagene lange. Hun holder kurs i familieplanlegging, jobber på operasjonsstuen, gir vaksiner og følger opp mødre også etter fødsel. Ofte har hun ansvar for tre-fire fødende kvinner samtidig. Natt som dag.

Til tross for en hektisk tilværelse, har aldri Mercy vært i tvil om sitt karrierevalg.

– Jeg trengs her, jeg vet hvor viktig arbeidet mitt er. Mercy
Jordmor som jobber for kvinners helse og rettigheter i Uganda

Din støtte er viktig

Bli fast giver til CARE, og bidra til at kvinner som Mercy kan fortsette å hjelpe gravide kvinner.

CARE kjemper for fattige kvinners rettigheter og for at alle skal leve verdige liv.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.