Faustin Ntiranyibagira vokste opp med en voldelig far. Moren hadde ikke noe hun skulle sagt. Faustin trodde derfor det var slik samlivet skulle være.
– Kona var så redd for meg. Jeg kunne se frykten i øynene hennes hver gang jeg kom hjem, forteller han.
Léoncie og Faustin sitter tett inntil hverandre og forteller. Håpet er at deres historie kan hjelpe andre.
Vi trenger menn for å lykkes med likestilling
– Kona mi ville være med i en spare- og lånegruppe og tjene egne penger, men jeg nektet henne. Hun fikk ikke eie noe. Faustin
Vold mot kvinner har enorme kostnader
Vold mot kvinner rammer ikke bare kvinnene selv, men har enorme kostnader både for familien og for hele samfunn. CARE anslår at vold mot kvinner globalt koster verden tilsvarende hele Canadas økonomi.
CARE jobber målrettet med menn for å skape holdningsendringer i samfunn med strenge kjønnsnormer og tradisjoner. Vårt mål er å oppnå likestilling og bekjempe vold.
Derfor jobber CARE med lokale organisasjoner, der menn fra lokalsamfunnet snakker med andre menn om problematiske kjønnsroller og tradisjoner. Det settes opp kurs for nygifte par, og lokale rollemodeller reiser rundt for å fortelle om hvorfor likestilling i hjemmet er bra.
For likestilling i hjemmet og i samfunnet løfter ikke bare kvinner, men er også positivt for menn.
Ett møte endret alt
– Jeg fikk ikke gå ut, ble slått og fikk ikke nye klær. Han tok fra meg all maten jeg dyrket, solgte det på markedet og kjøpte alkohol for pengene. Fattigdommen kom snikende, forteller Léoncie om livet med ektemannen Faustin.
Den store vendingen kom etter at Faustin hadde vært på et CARE-møte der han ble vist to tegninger. Den ene viste en familie som levde i fattigdom.
– «Ser dere dette?», spurte CARE. «Dette skjer fordi de ikke samarbeider. Det er ikke mulig for dem å utvikle seg, når kona og mannen ikke har det bra.», forteller Faustin, som innså at han var årsaken til at familien hans ikke hadde det bra.
En nasjonal bevegelse
Det tok lang tid før Léoncie klarte å stole på at ektemannen hadde endret seg, og at han ønsket henne godt, selv om Faustin hadde gitt henne friheten tilbake. Hun begynte å selge grønnsaker på markedet, og etter en stund fikk de råd til å sende barna på skolen. Gjennom samarbeid greide de å ta steget ut av fattigdommen.
– I dag mangler vi ingenting. Vi koser oss på kveldene, snakker masse med barna, og har det så hyggelig at vi glemmer å legge oss, sier Faustin. Faustin
Med Faustin oppsto bevegelsen Abatangamuco, som består av nesten 4 500 ektepar. Alle parene har opplevd vold, og de arbeider nå for å hjelpe andre par ut av den onde sirkelen.
– Jeg kan stolt si at jeg har bidratt med å engasjere menn i kampen mot vold mot kvinner.