Fire barn leker i snøen mellom noen telt

Vinter i sandaler: Nå er det minusgrader i mange av verdens flyktningleirer

Det er ikke bare her hjemme gradestokken har krøpet nedover den siste tiden. For mennesker på flukt skaper årets vintervær en uutholdelig situasjon.

FEBRUAR 2021: Telt dekket av snø, store vannmengder og barn i sandaler som bretter opp buksene sine i et tappert forsøk på å holde klærne tørre. Dette er hverdagen i leirene nordvest i Syria.

Ingenting igjen

– Vannet kom inn i teltet der jeg bor sammen med barnebarna mine og dekket bakken. Vi kan ikke leve i det nå. Vi har ikke tepper, mat eller andre forsyninger. Vannet har ødelagt alt; det er ingenting igjen. Dette er vanskelige tider, forteller Zainab (60).

En kvinne står inni et telt iført sandaler, på gulvet er det vann.
Bilde tatt fra fugleperspektiv av et telt og barn som leker i vannet utenfor.
Zainab prøver å redde det hun kan fra det oversvømte teltet hun og barnebarna bodde i.

Barn våkner kalde om natten

Uværet i slutten av januar ødela 4500 telt og førte til at 24 000 mennesker mistet sine midlertidige hjem.

– Uværet har transformert leirene til innsjøer og folk har mistet de siste eiendelene de hadde etter mange år med konflikt, forteller CARE-ansatte som arbeider i leirene.

– Folk har mistet de siste eiendelene de hadde etter mange år med konflikt.

Slik bidrar CARE


CARE og andre humanitære organisasjoner jobber iherdig for å bidra med nye telt og helt essensielle ting som tepper, madrasser og gulvtepper for at folk skal kunne holde varmen i ekstremværet, men de ødelagte veiene er en utfordring.

– Teltene og madrassene som vi sover på er dekket av vann. Vi kan ikke tørke dem fordi det er overskyet og ingen sol. Det er vått og gjørmete overalt, barna våkner om natten og gråter fordi de er så kalde, forteller en far som bor i leiren.

Sover i skogen

I Bosnia Herzegovina preger usikkerhet hverdagen etter at flyktningleiren i Lipa brant ned. Temperaturen har vært nede ti minus og folk søker tilflukt i forlatte hus uten varme, vann, toalett eller medisinsk hjelp.

– Fra dag én har dette vært en humanitær krise. Noen lever i ødelagte bygg, andre i telt. Når jeg kommer hjem til det varme rommet mitt om kvelden klarer jeg ikke å stoppe å tenke på dem som lever i skogen uten noe, sier Aida Behrem, som jobber som hjelpearbeider.

– Jeg klarer ikke å stoppe å tenke på dem som lever i skogen uten noe.
Artikkelbilde
Artikkelbilde
CARE-medarbeidere deler ut mat, tepper og medisiner.

– Jeg sover i en forlatt bygning. Situasjonen er ille. Vi har ikke rent vann. Jeg er redd jeg kommer til å bli syk, forteller 17-år gamle Hassan.

Slik bidrar CARE

CARE arbeider for å gi disse menneskene mat, varme klær og soveposer. I tillegg arbeider vi med å gi informasjon og psykologstøtte.

Hjelp utsatte kvinner og barn i flyktningleirer

Kvinner og barn er ekstra utsatt i kriser. CARE deler ut mat og varme klær. Du kan gi et viktig bidrag.