Idun Moe Hammersmark Politisk rådgiver i CARE. Likestilling

Kvinner i teknologibransjen

I teknologibransjen er menn overrepresentert. Hva betyr det for kvinner?

I samarbeid med Æra har CARE utarbeidet en rapport som fokuserer på kvinneperspektivet i teknologibransjen i Norge.

Dersom din bedrift ønsker å lære mer om, eller integrerere kvinneperspektivet i deres arbeid, er denne rapporten fin å bruke som et praktisk verktøy.

For at teknologi skal tjene alle, må den utvikles av alle. Rapporten fokuserer derfor på teknologibransjen og utvikler ny praksis og innsikt i hvordan kvinneperspektivet forstås og sikres i interessentdialogen.

– På snaue to måneder har mangfold og inkludering blitt satt i revers i rekordfart, først og fremst internasjonalt, men vi i Norge er ikke skånet for disse kreftene. Idun Moe Hammersmark, seniorrådgiver CARE Norge 2025

Noen funn fra rapporten

#1 Kvinneperspektivet brukes ikke

Ord som mangfold og likestilling brukes som begrep selv om flere ønsker å bruke kvinneperspektivet. Dette er av flere grunner: begrepet oppleves mindre konfronterende og tilknyttes negative effekter for bedriften som at noe er "mindre lønnsomt" og "mykt". Videre kan det undergrave at kvinner er en mangfoldig gruppe som krever flere løsninger eller tilpasninger.

#2 Bransjen har makt

Teknologibedrifter ser ofte ikke selv hvilken makt de har. Teknologi påvirker oss og verden vi lever i. Bransjen utvikler seg fort og påvirker alt fra politikk og ytringsfrihet til helse, fertilitet og mobilitet. Kvinners deltakelse er avgjørende for både maktfordeling, men også for å styre utviklingen.

#3. Språk og kunnskap mangler

Bransjen er klar over kjønnsubalansen, men situasjonsbeskrivelsen er ofte utydelig og fragmentert. Temaet diskuteres sjelden i bedrifter. Dette gjør at begrepsbruken og innholdet varierer.

#4. Hun er mer enn et nummer

Kvinneperspektivet blir ofte behandlet numerisk. Det er fokus på nok eller riktig antall kvinner i bedriften. Tiltak som beholder kvinner i bransjen og sikrer reell representasjon får ikke oppmerksomhet.

– Det er et veldig ønske om å få inn kvinner og høre på kvinner…men når det kommer til stykke så er kanskje utfordringen å bli hørt når vi først er der. Anonym deltaker intervjuet i prosjektet

Rapporten kan brukes som et samtaleverktøy for å styrke kvinneperspektivet i din bedrift.

Jobber du med åpenhetsloven og aktsomhetsvurderinger. Bruk verktøyet i din interessentdialog.

Se samtaleverktøyet her!

Artikkelbilde

Sett kvinneperspektivet på agendaen sammen med oss!

CARE jobber for kvinners rettigheter i over 100 land. Vi ønsker å gjøre mer sammen med norsk næringsliv. Vi ser et stort behov for å løfte kvinneperspektiver inn i bedrifters strategi og bærekraftssatsing, og håper flere vil utforske dette sammen med oss.

Vi tilbyr skreddersydde samarbeid, tilpasset deres behov og kapasitet. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat om hvordan vi kan bidra i deres arbeid.

Kvinneperspektivet er ofte mangelvare i leverandørsamarbeid.

Se CAREs sjekkliste for likestilling i verdikjeden om hvordan du kan sikre anstendige arbeidsforhold for kvinner.

Kvinnelige tekstilarbeidere bretter fargerikt tøy på en av Varners samarbeidsfabrikker