I våpenhvilens første seks uker, skal 600 biler om dagen inn til en utarmet befolkning.
Våpenhvile – et vindu for å redde liv
– Med en skikkelig innsats nå, kan mange liv reddes fra sult og sykdom Gudrun Bertinussen, utelandssjef i CARE Norge
– Behovene er enorme. Det trengs en massiv økning i nødhjelp for at folk skal kunne komme seg etter tapene og ødeleggelsene som preger livene deres, Gudrun Bertinussen, utelandssjef i CARE Norge
CARE er godt rustet for å utnytte denne muligheten. CARE har lang erfaring i Gaza og lokalt ansatte som kjenner Gaza godt utgjør en nøkkel i måten CARE jobber på.
Samarbeid med lokale organisasjoner er også viktig for at hjelpen når frem til de mest sårbare menneskene.
– I tillegg til åpenbare ting som mat, vann og medisiner, trengs mat til husdyr, byggemateriell, deler til ulike maskiner Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge
CAREs ansatte møter hver dag mødre som ikke kan amme barna sine, fordi de er så underernærte at det ikke er næring i morsmelken.
Svært mange sykehus og helsestasjoner er ødelagt, og de som fortsatt fungerer, mangler grunnleggende medisiner.
Å føde har blitt ekstremt farlig. CARE driver blant annet et helsesenter hvor gravide og mødre kan få hjelp. Nå kan hjelpearbeidet endelig intensiveres.
– Også våre egne ansatte i Gaza er utslitte og utarmet. Nå må folk få ro, trygghet og en hjelperespons som kan møte behovene som er der Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge
Dette gjør CARE i Gaza
- Helsehjelp – helsesenter og mobile helseteam som også har kompetanse innen mødrehelse.
- Mat og vann – distribusjon av næringsrik mat og rent vann.
- Hygiene – Utdeling av hygieneartikler som såpe og bind, oppføring av toaletter og vannstasjoner.
- Husly – materialer for å bygge midlertidig husly og reparere telt.
- Beskyttelse mot vold og overgrep – hjelp til jenter og kvinner som er utsatt for kjønnsbasert vold og overgrep, og holdningsskapende arbeid for å redusere risiko.
Prioriteringene tilpasses hele tiden behovene vi ser.
Slik jobber CARE i Gaza
Rundt 50 egne ansatte i Gaza som jobber i samarbeid med store, lokale organisasjoner. De fleste av CAREs egne ansatte er lokale hjelpearbeidere som kjenner Gaza godt og som også selv er hardt rammet.
CARE har stor tilstedeværelse i regionen, som Gaza og Vestbredden, Egypt og Jordan, og står dermed godt rustet for å få nødhjelp inn over ulike grenseoverganger.
Vi har vært tilstede i palestinske områder siden 1948 og jobber i dag både i Gaza og på Vestbredden. CARE var blant de første organisasjonene som kunne bidra med nødhjelp i Gaza i oktober 2023, takket være interne lagre og god beredskap.
CARE samarbeider med andre hjelpeaktører, blant annet FN, for å sikre god koordinering i hjelpearbeidet og at hjelpen når frem til de mest sårbare.