Besøkte flyktningleir i DR Kongo: – Umenneskelige forhold

CAREs programrådgiver Melissa Søvik har besøkt flere flyktningleirer i Nord-Kivu i Den demokratiske republikken Kongo. Det gjorde sterkt inntrykk.

Kontrastene kunne ikke ha vært større i millionbyen Goma, øst i Den demokratiske republikken Kongo. Byen ligger sør for Virunga nasjonalpark, og ved foten av den aktive vulkanenen Nyiragongo. Landskapet er grønt og frodig.

I Goma finnes det mer enn 100 leire for internt fordrevne. I leirene bor kongolesere som har flyktet fra væpnede kamper mellom regjeringsstyrkene og opprørsgruppen M23, og deres allierte. Flere enn 2,4 millioner mennesker er drevet på flukt i provinsen Nord-Kivu de siste årene. De fleste som er drevet på flukt og bor i leirene, er kvinner og barn.

Artikkelbilde

Umenneskelige forhold

Da jeg selv besøkte en av leirene ble jeg vitne til ekstremt sårbare mennesker med store humanitære behov. Sult og elendighet rådet. Vold, plyndring og drap skjer ofte, og det er ikke mange som følger seg trygge. Særlig kvinner er utsatt for risiko for overgrep, fordi det ofte er kvinnene som har ansvar for å gå lengre distanser for å hente brensel til matlaging.

I leiren var det etablert flere spare- og lånegrupper. I tillegg til å tjene egne penger for første gang, sa kvinnene som hadde vært med i gruppene at de nå føler seg tryggere på å ta del i beslutninger som de tidligere ikke hadde turt å være en del av.

Artikkelbilde

Fortsatte å møtes etter flukten

Midt oppi all lidelsen i leieren ble jeg vitne til noe positivt. Flere av kvinnene som tidligere hadde vært medlem av spare- og lånegrupper, fortsatte å samles i grupper og spare og låne sammen, selv etter at de hadde flyktet. Det bidro til at kvinnene igjen ble i stand til å investere i aktiviteter de kunne tjene penger på.

Artikkelbilde

Noen hadde startet små utsalg av grønnsaker og matvarer, og noen solgte brensel til matlaging. Slik kunne de livernære familiene sine. Midt i elendigheten viste de styrke og robusthet gjennom å ta saken i egne hender.

Når kvinner mottar hjelp får det ringvirkninger

I følge den nasjonale handlingsplanen for kvinner, fred og sikkerhet skal Norge styrke kvinners deltakelse i planleggingen og gjennomføringen av den humanitære innsatsen.

En måte å styrke kvinners deltakelse i humanitær respons, er å øke støtten til kvinners økonomiske uavhengighet i fredstid. Slik kan de selv respondere når krisen inntreffer.

Artikkelbilde