To hjelpearbeidere fra CARE organiserer nødhjelp som har kommet med en lastebil

CARE fortsetter arbeidet i Gaza

På tross av ekstreme utfordringer og mangel på det aller meste

De siste ukene har sivile i Gaza igjen måtte legge på flukt. Mange har allerede flyktet flere ganger siden krigen startet i oktober. De siste månedene har flere søkt tilflukt i Rafah, som nå er under harde angrep. Også nord i Gaza er mange tvunget til å flykte på ny, grunnet stadige angrep.

Nå øker bekymringene for folks mulighet til overlevelse. Stedene de nå flykter til mangler det helt grunnleggende – som vann, toaletter og mat.

– Det kjennes som vi alt er døde, at vi bare venter på å få forlate denne urettferdige verden, sier Farah, som har måttet flykte fra Rafah med sine små barn, til et annet område sør på Gazastripen som hun beskriver som en ørken.

Grensene til sør-Gaza har vært stengt i flere uker nå. Samtidig har nødhjelp begynt å komme inn via en nyetablert, provisorisk havn.

-Folk trenger alt. De trenger mat, og det er en kritisk mangel på helt grunnleggende ting som brød og ris. Noe er tilgjengelig på markedene, men prisene er så høye at folk flest ikke har mulighet til å kjøpe noe. Medisiner og medisinsk utstyr er også mangelvare, sier Saaed Madhoun, som koordinerer CAREs hjelperespons i Gaza og selv befinner seg sør i Gaza.

Artikkelbilde
Saaed Madhoun koordinerer CAREs hjelperespons i Gaza.

At de første forsendelsen av nødhjelp nå har kommet frem til Gaza via den nyetablerte havnen og den maritime korridoren fra Kypros, gir håp. Samtidig er det langt unna å gi en tilstrekkelig respons.

-I beste fall vil om lag en femtedel av behovet kunne dekkes via denne havnen. Vi vet at flere hundre lastebiler er klare til å frakte mer hjelp inn om Israel åpner grensene landeveien. Det er den mest effektive måten å få hjelp inn til Gaza på, og det haster. Vi har allerede i flere uker sett folk dø av underernæring og sykdommer som lett kunne vært kurert, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.

Artikkelbilde
Gudrun Bertinussen er utenlandssjef i CARE Norge.

Også CAREs egne ansatte er blant de mange som nå er på flukt internt på Gazastripen. Likevel fortsetter de å gjøre alt de kan for å hjelpe.

-Som hjelpearbeider er følelsen av hjelpeløshet og frustrasjon overveldende. Vårt hovedfokus er å hjelpe folk, men med grensene stengt er våre hender bundet. Vi får mange henvendelser fra folk som trenger hjelp, sier Madhoun.

CARE har vært til stede i Gaza gjennom flere tiår, og jobber i tett samarbeid med lokale organisasjoner. To av disse, PMRS og PRCS, har fortsatt operasjonelle helseklinikker nord på Gazastripen, som CARE støtter.

-Det er helt avgjørende at grensene åpnes opp igjen slik at hjelp kan komme inn landeveien og nå frem over hele Gazastripen, ikke minst til de mest sårbare, som barn, gravide og ammende kvinner og eldre. Vi står klare til å skalere opp hjelpeinnsatsen vår så snart det blir mulig å frakte mer hjelp inn.

Du kan bidra

Gi din støtte til CARE og bidra til at menneskene i Gaza får den hjelpen de så sårt trenger.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.