Lastebil med nødhjelp til Gaza

CAREs første nødhjelps-trailer inne i Gaza

For første gang siden 7.oktober har CARE fått nødhjelp inn i Gaza igjen.
– I en helt horribel situasjon, er dette et lite gjennombrudd. Det er alt for vanskelig å hjelpen frem. Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.

Publisert 18.01.24

Av de 3500 nødhjelpspakkene i forsendelsen, er 596 esker med sårt tiltrengte hygieneartikler distribuert til sivile palestinere i Rafah-området. Om lag en million mennesker bor ekstremt tett, i overfylte leiligheter og klasserom, telt eller under plastpresenninger i Rafah.

-Vi jobber for å få inn mye mer hjelp. Folk trenger mat, medisinsk hjelp, hygiene artikler, vann vinterartikler og husly. Å leve uten mulighet til å opprettholde hygiene for seg selv og sin familie fører med seg plager og sykdom, sier Bertinussen, som selv har bodd flere år i både Palestina og Israel.

Mange mennesker med søppel i Gaza
Flyktningleir i Gaza med mange telt

Lange køer

Traileren med hygienekit sto lenge i den lange køen av trailere som venter på å passere grensen. I forrige uke rapporterte CARE-ansatte at det sto rundt 3500 trailere i kø, mens bare 100-150 slapp inn om dagen.

-CARE har adgang til å selv distribuere nødhjelp over grensen, og er godt rustet til å gjøre det fordi vi også før denne katastrofen var til stede både i Egypt og i Gaza. Det er så meningsløst at tilgangen er så liten, når vi vet at behovene er så store, sier Bertinussen.

Mer nødhjelp må inn

CARE har de siste månedene distribuert nødhjelp i form av hygienekit, vann og tepper, samt medisinsk utstyr til sykehus, fra interne lagre i Gaza. CAREs lokale partnere har også operert mobile helseklinikker. Men dette er altså første gang på tre måneder det har lyktes CARE å få inn nødhjelp over grensen fra Egypt.

-Nå håper vi å få flere trailerlass over, slik at nødhjelpen som venter i våre lagre i Egypt kan komme befolkningen i Gaza til gode. Lidelsene de utsettes for nå, kan nesten ikke beskrives, sier Bertinussen.

CARE-pakker leveres til en familie i Gaza

Hygienesettene inneholder håndklær, såpe, vaskepulver, tannkrem og tannbørste, våtservietter, toalettpapir, bind og håndsprit. Hver pakke vil vare ca. en måned for en familie.

-Dette er produkter som er nødvendige for å ivareta både helse og verdighet. Det er sårt tiltrengt for folk i Gaza nå, sier Bertinussen.

Om Rafah

Rafah er området sør i Gaza som sivile er beordret å evakuere til. Før krigen brøt ut, hadde Rafah om lag 200.000 innbyggere. Også Rafah utsettes for stadig bombardement.

Bilde fra Gaza med telt, bilder og en bygning

De sivile i Gaza trenger din hjelp nå!

Bli CARE-giver og bidra til at mennesker som sårt trenger det, får den hjelpen de trenger.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.