Elevbedrift strikker til inntekt for CARE
Jentene i elevbedriften Scrunchie ville gi tilbake til kvinner: kvinner som hjelper kvinner. Derfor valgte de å gi deler av overskuddet til CARE.
– Det artigste er å lage noe sammen og få gode tilbakemeldinger på produktet. Og så er det artig å strikke, forteller de tre elevene ved Vinstra videregåande skule, Guro Resvoll, Gina Braastad og Mari Laingen.
De tre er henholdsvis daglig leder, markedsansvarlig og økonomiansvarlig for elevbedriften Scrunchie. Som de har startet opp som en del av programfaget entreprenørskap og bedriftsutvikling. Som en del av faget skal de starte en bedrift, drive en bedrift og tilslutt avvikle.
Det er ikke en selvfølge at bedriftene vil gi bort eventuelt overskudd, men jentene i Scrunchie har valgt å donere overskuddet til CAREs arbeid for kvinners rettigheter.
Ville støtte kvinner
– Hårstrikk er et produkt det er flest kvinner som kjøper og alle i bedriften er jenter, derfor tenkte vi det var naturlig å støtte kvinner. Vi er kvinner som støtter kvinner, forklarer Guro.
Vil du og din skole hjelpe oss i kampen for likestilling?
Mange skoler har lyst til å gjøre en forskjell for andre. Ønsker dere å bidra gjennom deres elevbedrift? Eller planlegger dere kanskje basar, kafé eller et kunstutsalg? En innsamling kan også kombineres med vårt undervisningsopplegg om likestilling som vi har laget sammen med Salaby.
Ta gjerne kontakt med oss på care@care.no om dere har spørsmål eller ønsker å bidra.
Hun ble først kjent med CAREs arbeid da de lærte om organisasjoner på ungdomsskolen, og etter at CARE hadde TV-aksjonen høsten 2019, ble det klart at det var CARE elevbedriften ville støtte.
Konkurrer mot elevbedrifter i hele landet
– Responsen fra folk har vært god. De syns det er fint at vi strikker selv når vi er så unge, forteller Guro.
– Og vi har fått tilbakemelding om at hårstrikkene er av god kvalitet, så folk er fornøyd med produktet, legger Gina til.
Elevbedriften har også fått anerkjennelse på region- og fylkesmessa for elevbedrifter. På regionsmessa vant de førsteplass i beste forretningsplan og på fylkesmessa fikk de tredjeplass i kategorien beste markedsføring.
– Vi har markedsført oss på sosiale medier for å gi bedrifta vår oppmerksomhet, men vi er overraska over at det gikk så bra, sier Gina.
Nå har jentene kommet videre til NM, og skal de sende inn video og informasjon om bedriften. Håpet er å komme til finalen i kategoriene beste markedsføring og beste kundeopplevelse på nett.
Har lært mye
Mens klassekameratenes bedrifter har utviklet brettspill, snusbokspant og USB-armbånd, har de ni i Scrunchie til nå strikket 150 hårstrikker, som blant annet selges på et lokalt kjøpesenter.
– Vi visste ikke hvor mye som skulle til for at en bedrift skulle gå rundt. Og vi hadde litt vanskeligheter med strikkinga i starten, det var komplisert for oss som ikke hadde strikket så mye før, ler Gina.
Jentene forteller at de har lært mye, både om strikking og entreprenørskap det siste året. I tillegg betyr deres innsats og giverglede mye for CAREs arbeid for kvinners muligheter og rettigheter.