En milliard covidvaksiner satt – men nå har vi tre store utfordringer
CARE har blant annet erfaring fra ebolakrisen i Kongo, det kommer godt med når vi nå bidrar til vaksineutrullingen mot korona.
Aldri før har det blitt satt så mange vaksiner på så kort tid. 3. mai var antallet vaksinedoser satt 1,16 milliarder. Å få til dette har krevd engasjement, kreativitet og kollektiv innsats.
Men vi har fortsatt en veldig lang vei å gå.
– Covid har bevist at hele verden henger sammen og ingen av oss er trygge fra denne pandemien, før vi alle er trygge, sier generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen.
Store forskjeller
Selv om vi har fått til mye på kort tid, finner vi enorme forskjeller mellom folk i koronatallene. Mens Storbritannia og USA har vaksinert henholdsvis 52 prosent og 44 prosent av befolkningen, er mindre enn 0,1 prosent vaksinert i Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo.
I India, som har mange hundre tusen registrerte smittetilfeller hver dag og svært høye dødstall, er bare 9 prosent av befolkningen delvis vaksinert.
Nå står vi overfor tre stor utfordringer:
1. Det har ikke blitt investert nok i vaksineutrullingen slik at man har helsepersonell til å sette alle vaksinene
2. Mange mennesker har stor motvilje mot koronavaksiner.
3. Det er vanskelig å få tak i nok vaksiner.
– CARE skal bruke våre globale ressurser og kompetanse for å sikre at vaksinen blir distribuert raskt og rettferdig til de i ekstrem fattigdom, sier generalsekretæren i CARE Norge.
Bruker ebolaerfaring i arbeidet mot covid-spredning
Disse tre utfordringene er komplekse, og det er helt nødvendig med lokal kompetanse og bred erfaring med vaksineutrulling. Det har CARE, som nå støtter vaksineringen i 23 land. Vi setter blant annet opp sykehus i India, trener helsepersonell og frivillige i Bangladesh og distribuerer vaksiner i Sør-Sudan.
I flere land jobber vi også med kampanjer for at folk skal få den informasjonen de trenger for å føle seg trygge på vaksinen. I Kongo bruker vi for eksempel erfaring fra arbeidet vårt med Ebola for å bygge opp folk tillit til covidvaksinen.
En viktig erfaring er blant annet at lokale partnere har større tillit i lokalbefolkningen. Det er mye feilinformasjon og myter og folk stoler mer på informasjon fra noen de kjenner, enn noen som kommer utenfra. Derfor jobber vi med opp mot 100 lokale organisasjoner, vi samarbeider med lokale radiostasjoner og vi kurser religiøse ledere og tradisjonelle healere i forebyggende tiltak mot korona og andre sykdommer.
I tillegg til dette viktige informasjonsarbeidet, støtter vi helsesenter med blant annet smittevernsutstyr, setter opp håndvaskstasjoner på offentlige steder og kurser helsepersonell i infeksjonsforebygging og kontroll.
Dette gjør CARE
Vi bruker teknologi for nå ut med informasjon om korona og vaksinering. Noen steder betyr det radiosendinger andre steder er det Facebook. Vi samler data for å finne den mest effektive måten å nå ut til folk med informasjon
Vi jobber med å få på plass vaksineutrullingen, og sikre at også mennesker i avsidesliggende områder får vaksine.
Vi jobber for at helsearbeidere skal være trygge og ha den kunnskapen de trenger. Vi kurser og bidrar med nødvendig smittevernsutstyr.
– Helserettigheter er menneskerettigheter. Derfor gjør vi alt vi kan for at vaksinen går til de som trenger det mest, uavhengig av hvor de bor, sier Georgsen.