Vaksinasjonskampanjen ledes av Verdens helseorganisasjon og UNICEF og utføres i samarbeid med en rekke andre organisasjoner, inkludert CARE. Kampanjens mål er i denne omgang at 640.000 barn på Gazastripen får vaksine mot polioviruset.
Gaza: Tusenvis av barn har fått poliovaksine
– Polioutbruddet er nok et grusomt eksempel på hva som kan skje når humanitær tilgang begrenses, når vi ikke får en våpenhvile, og når nødhjelp ikke kommer frem. Lidelse som ellers kunne vært unngått, som sult og smittsomme sykdommer, sprer seg, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Etter snart elleve måneder med krig på Gazastripen har helsevesenet brutt sammen. Det samme har kloakk- og vanninfrastruktur. Det er restriksjoner på innførsel av drivstoff, som trengs for å pumpe vekk avløpsvann som oversvømmer gatene.
At folk må bo tett i tett, mangel på tilgang til rent drikkevann og dårlige sanitærforhold er forhold som har bidratt til at smittsomme sykdommer, inkludert polio, har spredd seg raskt.
–Det er veldig positivt at vaksineringen nå er i gang, og godt å erfare at ulike organisasjoner jobber godt sammen for å få det til. Samtidig burde dette være helt unødvendig. Det er 25 år siden polio ble utryddet i Gaza, og nå sprer denne grusomme sykdommen seg på grunn av det som er en menneskeskapt humanitær katastrofe, sier Georgsen.
Polio ble utryddet på Gazastripen for mer enn 25 år siden, men i juli ble det oppdaget poliosmitte hos en ti måneder gammel baby. Sykdommen er svært smittsom, og kan føre til varige lammelser hos de som blir rammet. De minste barna er mest utsatt.
Vaksinasjonskampanjen vil foregå i to omganger. Den første, som startet 1. september, varer i fire dager. Den andre runden med vaksinasjoner starter senere i september. Ifølge WHO skal til sammen 1,6 millioner doser av vaksinen leveres til Gaza for å stoppe spredningen av polioviruset.
Vaksinene blir lagret på en rekke forskjellige distribusjonssentre, før de deles ut til de ulike organisasjonene som er en del av kampanjen. Hvis et helsesenter som er en del av kampanjen går tom for vaksine, vil det ha mulighet til å få mer vaksiner fra et av WHOs distribusjonssentre.
– For en måned siden åpnet CARE en helseklinikk i Deir al-Balah. Vi etablerte klinikken godt innenfor en humanitær sone, og håper det ikke kommer nye evakueringsordrer som gjør at vi må stenge. Det er utrolig viktig at vaksineringen får fortsette, sier Georgsen.