En kvinne fra Marokko ser alvorlig i kamera

Jordskjelvet i Marokko - etter at TV-kameraene ble skrudd av

Det kraftige jordskjelvet som rammet Marokko i fjor, ryster fortsatt befolkningen.

Rett før midnatt 8.september 2023 ble hundretusenvis marokkanere vekket av et jordskjelv med en styrke på 6,8. Skjelvingene var merkbare hele 160 km fra episenteret, og viste seg å være det sterkeste jordskjelvet i regionen på 120 år.

2 946 mennesker mistet livet og 5 674 ble skadet. 59 000 hjem ble ødelagt og mer en 300 000 personer ble rammet totalt. I tillegg ble 600 skoler ødelagt.

Ødeleggelsene etter jordskjelvet er alvorlige og vil ha langvarige konsekvenser.

CARE var raskt på plass med nødhjelp da jordskjelvet rammet, og vil fortsette å være der i fremtiden.

En gruppe mennesker laster av nødhjelp til jordskjelvrammede marrokanere

Slik jobber CARE i Marokko

CARE har vært til stede i de jordskjelvrammede områdene i Marokko siden 2008. Vi samarbeider godt med marokkanske myndigheter, og er derfor godt rustet til å dele ut nødhjelp når kriser rammer.

Kun få dager etter jordskjelvet delte CARE ut livsviktig hjelp til de jordskjelvrammede. I desember 2023 hadde CARE delt ut mat og hygieneartikler til ca. 12 000 mennesker. CARE har også delt ut flere tusen tepper og telt til folk som mistet hjemmene sine. Vi jobber nå for å skalere opp distribusjonen av telt, tepper og andre ting som trengs for å sørge for husly, slik at folk har tak over hodet mens de jobber for å bygge opp igjen livene og hjemmene sine.

Ansamling av nødhjelp fra CARE, såkalte CARE-pakker.

Mange av de jordskjelvrammede trengte psykososial støtte i etterkant. Sammen med partnerorganisasjonen «Medecin du Monde» har CARE nådd over 4000 mennesker med psykisk helsehjelp.

Nødhjelpsorganisasjoner har, i samarbeid med Marokkanske myndigheter, jobbet på spreng i månedene siden jordskjelvet fant sted. Likevel er det fortsatt store behov og utfordringer. I Al Haouz er det fortsatt tusenvis som mangler skikkelige hus å sove i. Selv om de jordskjelvrammede har fått pengestøtte fra marokkanske myndigheter, forventer eksperter at gjenoppbyggingen kan ta så lang tid som ti år - om ikke lengre.

En CARE-ansatt kvinne står foran et ødelagt bygg etter jordskjelvet i Marokko høsten 2023

Naturkatastrofer som jordskjelvet i Marokko rammer ofte kvinner og jenter hardest. Blant annet kan det føre til økt sårbarhet for kjønnsbasert vold. Derfor har CARE kjønnsperspektivet med seg i vår humanitære respons. Vi har systemer på plass for å analysere hvordan katastrofen kan ha rammet kvinner og menn ulikt. I tillegg involverer vi kvinner som allerede er en del av våre utviklingsprogrammer i den humanitære responsen.

I tillegg jobber vi med å få gjenåpne våre utviklingsprogrammer, for å støtte gjenoppbyggingen i de jordskjelvrammede områdene, og bygge robusthet mot eventuelle fremtidige utfordringer. Blant annet har teamet vårt i Marokko begynt å jobbe med førskole-programmer, som vil være viktig for å gi barna i området en følelse av normalitet igjen. CARE jobber også med å etablere såkalte “safe spaces” for kvinner og jenter, som skal beskytte sårbare grupper mot å bli utsatt for kjønnbasert vold.

Ansatte i CARE deler ut nødhjelp til jordskjelvrammede i Marokko

Du kan bidra til å bygge opp kriserammede samfunn!

Naturkatastrofer som flom og jordskjelv får stor oppmerksomhet når de finner sted. Men gjenoppbyggingen tar tid, og behovene er store, i lang tid etter at tv-kameraene har slukket.

Hjelp oss å bidra så jordskjelvrammede kan bygge opp nabolagene sine igjen!

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.