Marokko: Stort behov for telt og tepper før vinteren kommer

Tusenvis av familier er nødt til å sove utendørs etter jordskjelvet i Atlasfjellene i Marokko.

Det er stort behov for tepper og telt til de rammede, og behovet vil øke etter hvert som temperaturene faller.

– Selv da huset vårt fortsatt sto her, slet vi med å holde varmen under den lange vinteren. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det kommer til å bli nå Fathia el Bahi
Kvinne står foran et ødelagt hus etter jordskjelvet i Marokko

CARE møter trebarnsmorgen i landsbyen Tamgounssi, som ligger om lag fem mil unna Marrakesh. Bahi er en av de mange som mistet hjemmene sine under det kraftige jordskjelvet som rammet Marokko natt til lørdag 9. september.

– Værmeldingene sier at det kommer til å regne kraftig om ikke lenge. Jeg er så bekymret at jeg ikke får sove om natten Fathia el Bahi

Frykter etterskjelv

– Familier med små barn sover utendørs, og har kun tepper rundt seg. Det begynner allerede å bli kjølig på natten. Kvinner, barn og mennesker med bevegelseshemminger er spesielt sårbare i slike situasjoner. Med regn og vinter rett rundt hjørnet, har vi ingen tid å miste Hlima Razkaoui

Skjelvet hadde en styrke på 6.8 og var det kraftigste i Marokko på mer enn hundre år. Nylig meldte marokkanske myndigheter at nærmere 3.000 mennesker har mistet livet i skjelvet, og at flere enn 5.500 mennesker er skadet.

I de jordskjelvrammede områdene har flere hus enten kollapset, eller står i fare for å kollapse. Mange sover utendørs i frykt for etterskjelv og fordi hjemmene deres ikke er trygge. Tidlig torsdag morgen kom det et etterskjelv med en styrke på 4.6, som kjentes gjennom hele regionen. Det gjør også at folk blir redde og kjenner på angst.

Jordskjelvets episenter var i Atlasfjellene. Her starter vinteren som regel i november, og kan vare helt til april. Det kan bli både minusgrader og snø.

Store hjelpebehov

– I den første fasen av en krise har vi fokus på å redde liv og skaffe mat, vann, tepper og telt til de overlevende. Veldig snart vil folk trenge ly hvor de kan holde varmen når temperaturen faller og det blir mer nedbør, i form av regn og snø Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge

CARE har jobbet i Marokko siden 2008. CARE Marokko, som har hatt flere prosjekter i de jordskjelvrammede områdene, arbeider nå for å få ut nødhjelp til den jordskjelvrammede befolkningen. Vi prioriterer varm mat, rent vann, tepper og telt. Vi forbereder oss også på å gi psykososial hjelp og støtte til en traumatisert befolkning.  

CAREs nettverk av kvinner organisert i spare- og lånegrupper er viktig i hjelpen vi vil gi. De kjenner forholdene godt og bidrar til at hjelpen både er mest mulig treffsikker og når frem.

Nærbilde av en kvinne i Marokko etter jordskjelvet i 2023

Gi din støtte!

Bidra til at flere kvinner som Fathia og hennes familie kan holde varmen og ha et trygt sted å sove etter det forferdelige jordskjelvet.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.