Med livet som innsats
I de mest grusomme kriser og mest voldsomme kriger, der andre flykter, blir hjelpearbeiderne igjen og redder liv.
For de kvinnelige hjelpearbeiderne er risikoen størst.
19. august er verdens humanitære dag. Dagen skal hedre det viktige arbeidet hjelpearbeidere gjør over hele verden.
Å være hjelpearbeider er langt ifra risikofritt. 2023 ble det dødeligste året for hjelpearbeidere som noensinne er målt. Dessverre ser det ut til at den dystre rekorden vil bli slått i 2024.
De farligste landene å være hjelpearbeider i så langt i 2024:
Palestina: 121 hjelpearbeidere drept.
Sudan: 12 hjelpearbeidere drept.
Sør-Sudan: 8 hjelpearbeidere drept.
Etiopia: 6 hjelpearbeidere drept.
DR Kongo: 5 hjelpearbeidere drept.
Nigeria: 5 hjelpearbeidere drept.
Syria: 5 hjelpearbeidere drept.
Fakta om hjelpearbeidere
Hjelpearbeidere er ofte de som først er på plass for å gi livreddende nødhjelp når en krise rammer. En hjelpearbeider skal være nøytral og diskriminerer ingen. Uavhengig av nasjonalitet, etnisitet, religion eller kjønn skal alle tilbys hjelp. Folkeretten sier at hjelpearbeidere skal beskyttes i krig og kriser.
Ekstra farlig for kvinner
Som hjelpearbeider er det stor risiko i seg selv å befinne seg midt i krig og kriser, men som kvinne er det flere tilleggsrisikoer. Kvinnelige hjelpearbeidere er i tillegg utsatt for alle former for vold. Faren for vold mot kvinner øker i krig og konflikt
Likevel er det mange kvinner som velger å trosse disse farene og hjelper de som trenger det mest. Motivasjonen er ofte en mer rettferdig, inkluderende og tryggere fremtid, spesielt for jenter og kvinner.
-Kvinner har lenge blitt fortalt at de ikke kan gjøre det menn kan. Som humanitær organisasjon må vi bidra til å drive sosial endring og vise at kvinner og jenter også er sterke ressurser. Ebtesam Ahmed, Hjelpearbeider CARE Sudan.
– Ingen steder på Gaza er trygge nå. Folkeretten sier at hjelpearbeidere skal beskyttes, men det blir ikke respektert. Vi kan bli angrepet når som helst, hvor som helst, og uten noen som helst advarsel. Nahed Abu Lyada, Hjelpearbeider CARE Gaza og Vestbredden.
-De fleste av våre unge ansatte er kvinner. Risikoen for å bli utsatt for vold og seksuell vold er høyest hos disse kvinnene. For å holde dem trygge er det avgjørende av kvinner er med i alle prosesser av hjelpearbeidet. Ofte vil en kvinne som selv er utsatt for seksuelle overgrep være i bedre posisjon til å hjelpe andre som har blitt utsatt for det samme. Amina Nazma, Hjelpearbeider CARE Uganda, Sudan, Sør-Sudan og Rwanda.
-Den største forskjellen mellom mannlige og kvinnelige hjelpearbeider er hvordan kvinner blir oppfattet. Vi bli ofte behandlet respektløst kun fordi vi er kvinner. Som kvinne møter vi alle farene ved å leve i krig, men har i tillegg økt risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep, trakassering og vold. Anna, Hjelpearbeider CARE Ukraina.