Flyktet fra krigen til en ny fare

Ukrainske Natalia* (60) ble utsatt for noe som dessverre rammer mange i det de forsøker finne trygghet.

*Navn endret av sikkerhetsmessige årsaker.

Det fredfulle livet hun hadde levd med ektemannen i mange år forandret seg drastisk etter den russiske invasjonen i 2022. Krigen var en ting, ektemannens oppførsel ble en annen.

Den verste dagen

I byen Kostjantynivka, 10 km unna frontlinjen i Ukraina, har Natalia vokst opp, giftet seg, oppdratt sin sønn og opplevd den verste dagen i sitt liv.

Artikkelbilde

-Vi klarte å dekke oss til med et teppe og det var det eneste som reddet meg og mannen min fra glasskårene som føyk rundt i huset, forteller Natalia

– Da vi kom til oss selv igjen, skjønte vi at vi ikke lengre hadde et hjem. Vinduer, dører og tak var ødelagt av krigens herjinger. Natalia

Fra et mareritt til et annet

Etter å ha flyktet fra hjembyen, trodde Natalia at det verste var over.

Sammen med mannen søkte hun tilflukt i et internat i Dnipro. Men i takt med krigens eskalering, eskalerte også mannens alkoholmisbruk og aggresjon.

– Han begynte å mishandle meg brutalt. Natalia
Artikkelbilde

Natalia forteller at mannen sperret henne inne på rommet, ofte, til og med flere dager i strekk. Han slo henne så kroppen ble full av blåmerker.

– Jeg begynte å miste grepet om livet. Natalia

Løp for livet

En kveld, seks måneder etter at de først ankom det som skulle være et tilfluktssted, kom ektemannen til Natalia veldig full hjem. Han sovnet på sofaen og glemte å låse døren. Natalia så sitt snitt.

– Jeg løp ut på gata. Jeg rakk bare å ta med meg et bankkort, som viste seg å være tomt for penger. Natalia

Natalia hadde ingen steder å dra til. Hun løp i retning togstasjonen.

Et tryggere liv

Natalia klarte å komme seg tilbake til hjembyen, hvor et utbombet hus ventet.

Hun fikk kontakt med et hjelpesenter. Her fikk hun hjelp til alt fra praktiske gjøremål, som å søke pensjon og finne et sted å bo, til psykologhjelp.

– Jeg har en mening med livet mitt igjen. Natalia
Artikkelbilde
– Jeg føler meg tryggere her i Kostjantynivka, i krigens episenter, enn jeg gjorde i nærheten av mannen min etter at han forandret seg og ble voldelig. Natalia

Siden starten av fullskala innvasjonen av Ukraina har CARE hjulpet omlag 100 000 personer som er utsatt for eller i fare for kjønnsbasert vold. Hjelpesenteret Natalia fikk kontakt med, er støttet av CARE.

Hjelp flere kvinner som Natalia

Ved å støtte CAREs arbeid bidrar du til at flere kvinner som Natalia får den hjelpen de så sårt trenger. Din støtte er viktig!

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.