I starten husket jeg alle sitt navn, nå er det blitt så mange at det er umulig

For ukrainske Irina Ozhehova har det alltid vært en selvfølge og lidenskap å hjelpe mennesker i nød.

Hun er hjelpearbeider og en helt nødvendig ressurs for å hjelpe de rekordmange 339 millionene menneskene som trenger nødhjelp i verden i dag (unric.org).

Viet livet til nødhjelp i 10 år

Da Krim ble annektert gikk Irina sammen med andre frivillige og organiserte evakuering av de som ufrivillig ble fanget i krigssonen. Nå, 10 år og en pågående krig senere, står hun fortsatt på hver dag for å hjelpe Ukrainere i nød.

-Krig er mer enn bare død og ødeleggelse, det er også sult, skader og flyktninger sier Irina og peker på hvor viktig det har vært med internasjonal støtte etter at krigen brøt ut i fjor.

- Nå har vi heldigvis internasjonal støtte og kapasitet til å hjelpe overlevende, fortsetter hun.

En dag for takknemlighet

19.august hvert år markeres «verdens humanitære dag» hvor de som jobber med å hjelpe andre, ofte med livet som innsats, hedres. Dagen har også til hensikt å rette søkelys på det enorme behovet for humanitær hjelp.

Hjelpearbeidere er ofte de første på plass for å gi livreddende nødhjelp når krisen rammer. De er også nøytrale og diskriminerer ingen. Hjelp tilbys uavhengig av nasjonalitet, etnisitet, religion, kjønn eller andre faktorer.

En stor takk til alle verdens hjelpearbeidere!

Artikkelbilde

Krig handler om mennesker

Å være hjelpearbeider er ikke risikofritt. I tillegg til de fysiske farene, kan man oppleve ting som setter dype psykiske spor.

– Jeg husker en ung kvinne vi reddet fra Sievierodonetsk, som holdt et barn i den ene armen og en symaskin i den andre. Symaskinen hjalp denne kvinnen med å tjene penger senere.

Irina har mange flere liknende historier som har gjort sterkt inntrykk på henne. Hun har gjort notater for å ikke glemme alle, og ønsker å formidle disse historiene videre.

– Det er viktig at jeg kan fortelle barna og barnebarna mine at krig handler om mennesker og at det er individer, ikke bare statistikk og tall.

Langsiktig støtte

Sammen med CARE kan Irina organisere større prosjekter som ikke bare tar sikte på evakuering, men også langsiktig støtte til mennesker i nød, økonomisk, psykologisk og juridisk

– Dette gjør meg svært glad, selv midt oppi denne grusomme krigen.
Artikkelbilde

Du kan også være med å hjelpe

Din støtte bidrar til at Irina og andre som henne kan fortsette sitt livsviktige arbeid.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.