-Jeg føler meg så ydmyket av denne krigen (Dunia)

For Dunia har krigen forsterket katastrofen familien allerede befant seg i.

Dunia (navn endret) er mor til fem, og på flukt. Før krigen eskalerte bodde familien i Gaza by. Da hadde de tryggere omgivelser og bedre fremtidsutsikter, men bekymringer for barnas liv var allerede til stede.

-Vi jobbet veldig hardt slik at vi kunne ha råd til medisiner og sunn mat. Barna våre spiste kylling, frukt og grønsaker, og drakk melk og juice. Vi hadde mulighet til å gjøre livene deres litt lettere. Nå har vi ikke engang mulighet til å gi dem det mest nødvendige forteller Dunia.

Artikkelbilde

To av Dunias sønner har kreft. Den ene har en svulst i hjernen, den andre har kreft som har spredd seg til mage, lunger og bukspyttkjertel.

Nå befinner familien seg i en flyktningleir nord i Gaza, og mangler det aller meste.

– Jeg ser guttene mine lide av kreft og jeg har ingen mulighet til å verken gi dem behandling eller mat. Dunia

De ropte løp

Siden familien flyktet fra hjemmet sitt i oktober i fjor har de bodd på fem ulike skoler og hos slektninger. Siden jul har de bodd i flyktningleiren i nord. Forholdene er svært krevende.

– I januar regnet det inn i teltene og det var utrolig kaldt. Nå er det kjempevarmt og det er fluer og insekter overalt. Lukten er uutholdelig. Vi har ingen tilgang til toaletter, såpe eller rent vann. Dunia

Dunia og ektemannen har ikke råd til å kjøpe nye klær til barna sine. Noe de sårt kunne trengt.

Familien rakk ikke pakke med seg noe da de flyktet fra hjemmet sitt i oktober i fjor.

– Det kom en tanks på utsiden av huset vårt og noen ropte høyt på engelsk. Vi turte ikke bruke tid på å pakke. Guttene min går fortsatt i vinterklær fordi det var det de hadde på seg da vi flyktet. Dunia

Umenneskelige forhold

Med stengte grenser er det svært begrenset tilgang til mat på markedene, og den maten som er tilgjengelig er så dyr at de færreste kan kjøpe den. Familien har mottatt noe boksmat, ris og bønner fra hjelpeorganisasjoner, men det har aldri vært nok til å mette hele familien.

Artikkelbilde
– Vi går ofte sultne i mange dager og er helt avhengig av den lille nødhjelpen vi kan få tak i. Dunia

De kreftsyke sønnene som allerede før eskaleringen av krigen veide for lite, har gått ned skremmende mye i vekt. Dunia selv har mistet over 14 kg.

For å få råd til mat plukker og selger familien «khoubeza» som er en type løvetann. Flere timers arbeid resulterte sist i at familien fikk nok til å kjøpe en sitron.

– Å plukke khoubeza tar lang tid og vi går i mange timer for å finne det. Dunia

Ingen pusterom

Dunia sliter selv med helsen og synes ofte det er vanskelig å tenke klart. Hun har aldri noen øyeblikk der hun bare kan slappe av og trekke pusten. Frykten er med henne hele døgnet.

– Krigen har preget oss helt enormt. Det verste er at vi ikke kan gi behandling til sønnene mine. Jeg opplever aldri håp eller trygghet lengre Dunia

Selv har Dunia hjerteproblemer og sliter med blodtrykket. Det konstante stresset og den altoppslukende redselen forverrer tilstanden hennes. Hennes største frykt er at hele familien skal dø i teltet.

Til resten av verden har Dunia følgende beskjed:

– Denne krigen sulter oss i hjel og lar barna mine dø av kreft. Krigen må stoppe nå! Dunia

Langsiktig nødhjelp

CARE har vært til stede i Palestina siden 1948. Det var helt avgjørende for at vi raskt kunne hjelpe da krigen brøt ut. Vi jobber tett med lokale partnere og myndigheter, og har også kontorer i Egypt og andre land i regionen. Slik når vi ut til dem som trenger det mest.

CARES arbeid i Gaza

  • Distribusjon og utdeling av vann
  • Utdeling av hygienesett, tilpasset kjønn
  • Utdeling av medisiner og medisinsk utstyr, tilpasset kjønn
  • Mobile helseklinikker/helsehjelp
  • Oppsetting av telt/presenninger, verktøy og materiale til reparasjon, og tepper

CARE var til stede i Gaza før 7.oktober, vi er der nå, og vi vil fortsette å være der i fremtiden.

Din støtte er viktig

Dunia og andre i hennes situasjon har et enormt behov for nødhjelp nå. Med din støtte kan CARE fortsette å kjempe for at hjelpen kommer frem til de som trenger det mest.

De fleste gir dette

Din informasjon

Du blir belastet 100 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.