Fati Tahioru (48) er alenemor til åtte barn. Familien bor i Kogourou, en landsby i Tillabéry-regionen i Niger. Som familieoverhode har hun alene ansvar for å ta vare på barna og sørge for at de fullfører skolen.
For bare noen år tilbake var hver dag en kamp for overlevelse. Fati måtte ofre mye for å få endene til å møtes.
– Barna mine og jeg overlevde ved å spise fakou, sier hun.
Fakou er suppe basert på en plante, vann og lokale ingredienser. Fati kjøpte fakou fra markedet og bar det til hovedstaden Niamey som ligger mer enn 15 kilometer unna, der hun solgte det for et lite overskudd. Fati gikk distansen hver dag med sitt yngste barn, ofte under den brennende sola. Temperaturen kan komme opp i 50 grader i deler av Niger.
Måtte endre retning
På en god dag kunne Fati tjene i underkant av en halv dollar. Det var nesten umulig å forsørge familien.
I 2013 tok hun et stort steg og ble med i spare- og lånegruppen "Alhamdoulilahi". som betyr "takket være Gud". Gruppen er en del av det store nettverket av spare- og lånegrupper i Niger, som først begynte i 1991.
Ved å bli med i gruppen åpnet en ny verden seg for Fati. I tillegg til å spare penger, fikk hun kunnskap om å drive en liten virksomhet. Hun lærte blant annet også om lederskap og å lese og skrive. Først satt hun opp en bod for å selge stekt fisk ved en bilvei, men hun tjente ikke nok til å forbedre situasjonen for familien.
Derfor endret hun retning og startet med import og eksport av varer. Det var et ambisiøst steg, for det innebar å knytte kontakter med forhandlere i andre land. Hun tok opp et lån fra spare- og lånegruppen, som hun brukte til å kjøpe varer som hun eksporterte til Elfenbenskysten.
– Varene var skjerf, sengetøy, såper, gardiner, tekstiler, koster og enkelte matvarer, sier hun.
Virksomheten gikk bra fra første stund – så bra at hun kunne tilbakebetale hele lånet fra spare- og lånegruppen på to måneder.
Vil etterlate seg arv
Siden har hennes spare- og lånegruppe blitt en del av en føderasjon med 881 medlemmer, der Fati er visepresident. Samtidig kan hun nå kjøpe det hun trenger og betale skolepenger for barna.
– Min tredje sønn gikk nettopp ut av ungdomsskolen, og mitt yngste barn går i fjerdeklasse. Jeg kunne betale for bryllupsseremoniene til både min eldste sønn og min eldste datter, sier hun lykkelig.
Hun har imidlertid ikke tenkt til å gi seg der. Neste steg er å utvide porteføljen, men på lang sikt er målet å kjøpe en tomt som kan sikre barna en arv. Hun vil også gå inn i politikken.
– En tomt er en viktig eiendel, fordi den ikke mister verdien. Jeg vil kjøpe en tomt som barna mine kan bygge på. Jeg ville at de skal være stolte av meg for at jeg etterlot dem en arv, forteller hun.