En frisør jobber og smiler

Måtte slutte på skolen – nå har hun flere ansatte

Da foreldrene til Assumpta skilte seg, var det ikke nok penger til at hun kunne fortsette på skolen. Men den unge gründeren greide å snu situasjonen.

– Da jeg var liten likte jeg å bygge. Jeg drømte om å studere byggfag, men jeg måtte droppe ut av skolen på grunn av en familiekonflikt. Da foreldrene mine skilte seg, hadde ikke mamma nok penger til skolen, forteller Assumpta Mukayiranga (23).

Frisørfaget ble veien videre

Det var en venn og nabo som foreslo at Assumpta burde prøve seg som frisør. Moren til Assumpta bidro med det hun hadde av penger, slik at Assumpta hadde nok til seks måneders yrkesopplæring.

– Da jeg var ferdig med opplæringen, begynte jeg å jobbe i en frisørsalong. To år senere ble jeg med i spare og lånegruppen Ubumwe. Det betyr samhold, forklarer hun.

Gjennom gruppa begynte Assumpta å spare. Hun ble en del av et mentorprogram der hun lærte mer om entreprenørskap, og etterhvert tok hun også opp et lån for å starte sin egen frisørsalong.

– Jeg kjøpte min egen salong med basisutstyr og verktøy, som stoler, hårføner og tv, forteller Assumpta og viser fram salongen.

En frisør på arbeidplassen sin.

CARE sine spare- og lånegrupper fungerer som små lokale sparebanker, som eies og drives av medlemmene selv. De fleste medlemmene i spare- og lånegruppene er kvinner. Gjennom gruppene kan kvinnene delta mer aktivt i beslutninger og bidra til utvikling i lokalsamfunn. CARE hjelper gruppene med å organisere seg, og tilbyr blant annet opplæring i lover og rettigheter, produktutvikling og markedsføring.

Har fire ansatte

Å starte sin egen bedrift har ikke bare vært enkelt, derfor har det vært fint å få hjelp av en CARE-støttede mentorordningen.

– Før hadde jeg ikke god nok kontroll over inntekter og utgifter og gikk i underskudd for ofte. Etter å ha fått hjelp fra Claudette har jeg oversikt og kan legge planer for fremtiden. Assumpta

Mentoren Claudette følger nøye med utgifter og inntekter, og sammen planlegger de for fremtiden til bedriften. Alt de blir enige om skrives ned i en bok, som de begge underskriver.

– Nå har jeg to fastansatte og to midlertidig ansatte. Ofte reinvesterer jeg profitten i nye produkter og sparing.

Veggene i salongen er kledd med plakater av artister og modeller som inspirasjon til kundene. På veggen henger en TV med DVD-spiller, som trekker kundene inn og sørger for at de er fornøyde mens de venter.

Satser videre

– Jeg er så stolt av meg selv for å ha skapt min egen arbeidsplass. Jeg kan hjelpe familien min med å betale skolepengene for den yngre søsteren min. Jeg betaler selv for leien der jeg bor. På kort tid ble jeg økonomisk uavhengig, og jeg kan nå både hjelpe familien min og betale for det jeg trenger.

Men ambisjonene stopper ikke der. Hun vil vokse videre.

– Neste steg er å kjøpe en generator, sånn at jeg ikke må ta pause når det er strømbrudd. Når strømmen går, forsvinner også kundene, sier hun.

En frisør smiler og holder en hårføneren

Bli fast giver

Hjelp flere kvinner som Assumpta til å skape sitt eget levebrød.