En 60 år gammel flyktning bor i  IDP-leir.

– Vi har ikke nok mat til å bli mette

Volden i Burkina Faso har sendt nærmere en halv million mennesker på flukt. Djenaba Diallo bor på 20m² med over 40 andre etter at hun måtte flykte.

– Jeg mistet alt under angrepet, fremdeles er noen av familiemedlemmene mine savnet, de hadde gått for å mate dyrene da vi ble angrepet. Vi uroer oss for dem, forteller 60 år gamle Djenaba Diallo.

Mer enn 1,5 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i Burkina Faso. Landet er preget av voldelige konflikter og angrepene fra bevæpnede grupper har eskalert. Nærmere en halv million mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.

Mistet alt

Djenaba har seks døtre og tre sønner, to av dem døde. Nå bor hun, barna hennes og 40 barnebarn i et 20-kvadrat-meter stort telt i en flyktningleir. Her har de bodd siden landsbyen de bodde i ble angrepet i desember 2018.

Før det hadde Djenaba mer enn 50 sauer og geiter, hun solgte melk og hadde en liten bedrift. Hun drømmer om livet de en gang hadde:

– Vi er nesten 50 mennesker i teltet mitt, det er ikke plass til at vi kan ha et godt liv og vi blir lett smittet om noen blir syke. Vi har ikke nok mat til å bli mette, vi trenger hjelp.

Dette gjør CARE

CARE hjelper flyktningene med vann og hygieneartikler. I tillegg deler vi ut penger (cash transfer) slik at de mest sårbare familiene kan spe på det lille de har av mat og andre nødvendigheter.

Jeg vil støtte CAREs arbeid for å gi kvinner på flukt mulighet til å ta vare på seg selv og familiene sine.

– Hvorfor drepe hverandre?

Djenabas historie er dessverre ikke unik:

– Sønnen min så etter dyrene da han ble skutt, forteller Dicko Adama (55). Nå tar han vare på sønnens enke og de sju barna deres, men det er tøffe kår.

En 55 år gammel mann sitter på gulvet i et telt.

– Jeg sørger over sønnen min hver dag, han fortjente ikke dette. Hvorfor armere seg og drepe hverandre?

Familien har ikke nok mat, og teltet de bor i ble ødelagt på grunn av vinden. Nå ser Dicko ser mørkt på regntiden.

– Vi har mistet alt og sliter. Vi trenger arbeid så vi kan forsørge oss selv og familiene våre, sier 55-åringen.

– Situasjonen vil forverres

CAREs leder for Niger og Burkina Faso, Ely Keita forteller at han tror den voldelige situasjonen i landet bare vil forverres i tiden framover.

I tillegg til mange hundre tusen internt fordrevne, kommer det flyktninger fra nabolandene og spesielt Mali. Over to tusen skoler i Burkina Faso er stengt, det samme er mange helseklinikker.

Slik bidrar CARE med nødhjelp i katastrofer.

Artikkelbilde

Du kan hjelpe kvinner som Djenaba

Kvinner på flukt er ekstra sårbare for vold og overgrep, samtidig som de ofte må kjempe for å kunne gi familien sin det aller mest nødvendige. Med hjelp fra deg kan CARE nå ut til enda flere.