Publisert april 2024
De er på vei til et CARE-støttet nabolagskjøkken for å få tak i mat til seg og sin familie. Det er som regel bare kvinner å se. Kvinner som har blitt strippet for rettigheter til utdanning og muligheten til å tjene egne penger.
Publisert april 2024
De er på vei til et CARE-støttet nabolagskjøkken for å få tak i mat til seg og sin familie. Det er som regel bare kvinner å se. Kvinner som har blitt strippet for rettigheter til utdanning og muligheten til å tjene egne penger.
I over 40 år har afghanere levd i kontinuerlig krig og konflikt. I dag, to år etter regimeskiftet, regnes fortsatt Afghanistan som et av de farligste og mest kriserammede landene i verden.
Slik jobber CARE i Afghanistan.
Det er kvinner og barn som rammes aller hardest i det som omtales som en av verdens verste humanitære kriser. Behovet for nødhjelp er større enn noen gang.
Ofte er det kvinnen som er ansvarlig for å forsørge familien. Det er lettere sagt enn gjort. Da det nye regimet tok over makten, innførte de utdanningsforbud mot afghanske kvinner. Det ble også svært vanskelig for kvinner å jobbe utenfor hjemmet.
Det sier seg selv at situasjonen er håpløs når du er ansvarlig for å forsørge familien, men verken kan jobbe eller ta utdanning.
Tawhid Abad ligger i Ghazniprovinsen øst i Afghanistan og har i likhet med resten av landet vært preget av krig og katastrofer i lang tid. Sult er spesielt et stort problem.
CARE leder et matprogram i provinsen som deler ut gratis måltider gjennom lokale nabolagskjøkken. For mange av innbyggerne har dette vært en redning. Fatima er en av dem.
– Før hadde vi bare tilgang til te og brød. Nå kan vi spise mye bedre mat. Denne tjenesten betyr mye for oss. Fatima
Fatima forteller at hun har en gammel ektemann som ikke er i stand til å jobbe, og at hun heller ikke har en jobb. Hun kjenner heller ingen i utlandet som kan sende henne penger.
– Jeg kommer hit hver dag og tar med meg mat hjem til familien. Vi er ti personer som bor i et leid hus og er helt avhengig av maten vi får på nabolagskjøkkenet. Fatima
Alle kokkene som jobber i nabolagskjøkkenet er fra lokalsamfunnet, og det jobber både kvinner og menn der. Kokkene lager alt fra ris, kjøtt, suppe og Ashak, som er en tradisjonell afghansk rett.
– Vi blir inspirert av å jobbe her. Det er gøy å lære å lage mye forskjellig mat og det er fint å ha en fast jobb med lønn Qadeera Mahmoudi, ansatt på et av CAREs nabolagskjøkken.
Før drev CARE tre nabolagskjøkken i Tawhid Adad-området. Nylig ble det åpnet tre til. Nå får enda flere mennesker tilgang til næringsrike måltider. Til sammen lager kjøkkenene 900 måltider om dagen.
Matprogrammet har også utvidet seg til Herat-provinsen, som i fjor ble rammet av et kraftig jordskjelv.
Reshma Azmi er assisterende direktør for CARE Afghanistan og forteller at nabolagskjøkkenet skaper godt samhold, sosial tilhørighet, bygger selvtillit og ferdigheter.
– På nabolagskjøkkenet ser vi at kvinnene som jobber der finner styrke i sine ulike ferdigheter og utfyller hverandre. Reshma
I tillegg til felleskjøkkenene leder CARE Afghanistan også flere program i afghanske provinser og bidrar med det til å gjøre hverdagen litt enklere for det kriserammede folket.
Programmene fokuserer hovedsakelig på nødvendigheter som helsetjenester, mat og ernæring, økonomisk utvikling og motstandsdyktighet.
Les mer om hvordan vi jobber med kvinner i Afghanistann.