Hvordan vi jobber med kvinner i Afghanistan
Mange har blitt drept eller skadet som følge av krigen. Mannen er tradisjonelt familiens eneste forsørger, og kvinner har ofte ikke rett på arv eller land. CARE arbeider for å støtte de mest sårbare kvinnene og deres rettigheter.
Rettigheter og likestilling
Kvinner i Afghanistan har mangel på rettigheter. CARE støtter de aller mest sårbare kvinnene gjennom kvinneorganisasjonen Kabul Women’s Association (KWA). Gjennom deres arbeid blir kvinner gitt en stemme i samfunnet. Sammen med KWA bidrar vi med:
- Hjelper kvinner å nå beslutningstakere
- Støtte kvinner utsatt for vold
- Spare- og lånegrupper
Bakgrunn
Den afghanske grunnloven forbyr all diskriminering, landet har ratifisert FNs Kvinnekonvensjon og er bundet av Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Men, landet er langt unna å klare å oppfylle dette i praksis. Selv om kvinners rettigheter er forbedret etter Talibans fall, er det fremdeles mye som gjenstår. Spesielt de fattigste kvinnene lever under strenge kulturelle normer, med liten mulighet til å påvirke samfunnet de lever i. Det er i praksis slik at kvinner utestenges fra beslutninger og fred- og forsoningsprosesser.
Spørsmål om arbeidet i Afghanistan?
Landansvarlig for CARE Norge sitt arbeid i Afghanistan er Axel Martin-Aronsson.
Fakta Afghanistan
- Befolkning: 34 millioner
- Hovedstad: Kabul
- Plass på FNs indeks for menneskelig utvikling: 168 av 189
- Andel kvinner i nasjonalforsamlingen: 27 prosent
- Kvinner som har opplevd vold i parforhold: 51 prosent
- Jenters forventede skolegang: 8 år
- Fødsler per kvinne: 4,5
- CARE har vært tilstede i Afghanistan siden: 1961
Hjelp kvinner i fattige land som Afghanistan - Bli fast giver!
Som CARE-venn gir du et månedlig beløp som bidrar til å løfte kvinner, deres familier og lokalsamfunn ut av fattigdom. I tillegg gjør du det mulig for CARE å gi livsnødvendig hjelp i kriser.