Afghanistan – ett år under nytt regime
For ett år siden tok Taliban på ny over makten i Afghanistan. Landet står nå i en av de alvorligste og mest sammensatte humanitære krisene noensinne.
Å fremme rettighetene til og skape rom for kvinner og jenter til å delta i lokalsamfunn skaper varige endinger.
CARE arbeider for å støtte de mest sårbare kvinnene, fremme deres rettigheter og skape muligheter for dem til å bidra i sitt lokalsamfunn.
Afghanistan opplever nå den alvorligste humanitære krisen landet noensinne har gjennomgått.
En kombinasjon av konflikt, politisk skifte, tørke, en økonomi på randen av kollaps, samt kollaps av helse- og utdanningssystemer, har ført til at mer enn halvparten av landets befolkning – 24,4 millioner mennesker, nå har behov for nødhjelp.
International Rescue Committee (IRC) har beskrevet det som den verste humanitære krisen i verden i 2022.
FNs appell til giverland om midler til å dekke befolkningens behov har den høyeste summen noensinne etterspurt for et enkeltland.
- Kvinners deltagelse i humanitær nødhjelp må fortsette i Afghanistan, uttaler IASC 28.desember 2022. Dette som en respons på myndighetenes ytterligere innstramninger i Afghanistan.
Så langt er kun litt over halvparten av denne summen lovet fra giverlandene.
CAREs landkontor i Afghanistan gir nødhjelp til den afghanske befolkningen i form av økonomisk og materiell støtte (f.eks. tepper, såpe, matlagingsutstyr), helsehjelp (f.eks. primærhelse, medisiner, medisinsk utstyr) og støtte for å gjenopprette levekår.
Kvinners liv i Afghanistan styres av patriarkalske strukturer, sosiale normer og etablerte kjønnsroller som begrenser mulighetene deres til å delta i eller påvirke samfunnet de lever i.
I en slik situasjon som Afghanistan står i nå, rammes kvinner og jenter hardest og blir mest sårbare overfor ulike farer og trusler.
Siden Talibans maktovertakelse i august 2021 er kvinners og jenters hverdag mer usikker, og rettigheter deres er i større grad truet.
Under slike omstendigheter er støtte til og samarbeid med lokalbefolkningen, både kvinner og menn, viktig for å sikre kvinners rettigheter og fremme likestilling.
CARE Norge støtter de aller mest sårbare kvinnene gjennom lokale kvinneorganisasjoner og -nettverk. CARE Norges arbeid inkluderer:
Kvinner og jenter i Afghanistan har tradisjonelt levd under strenge kulturelle normer og hatt begrensede muligheter til å delta i eller påvirke samfunnet de lever i.
De siste 20 årene har det likevel vært viktig fremgang for kvinner og jenter i Afghanistan innen områder som utdanning, arbeidslivet og barne- og mødrehelse.
Den afghanske grunnloven forbyr også all diskriminering, landet har ratifisert FNs Kvinnekonvensjon og er bundet av Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.
Likevel er det i praksis slik at kvinner ofte har vært utestenges fra de fleste beslutninger, fred- og forsoningsprosesser, både offentlig og i hjemmet.
Spørsmål om arbeidet i Afghanistan? Landansvarlig for CARE Norge sitt arbeid i Afghanistan er Victoria Nordli.
Som fast giver bidrar du til å løfte jente og kvinner ut av fattigdom. I tillegg gjør du det mulig å gi livsnødvendig hjelp i kriser.