Somalsk dame på vei igjennom ørkenen med en dromedar

Krigen i Ukraina kommer til Midtøsten og Nord-Afrika, i form av sult

Midtøsten og Nord-Afrika er hjemmet til noen av de største humanitære katastrofene og flyktningkrisene vi har i verden i dag.
Nå får de i tillegg kjenne på konsekvensene av krigen i Ukraina.

Tilgangen til hvete truet

Midtøsten og Nord-Afrika importerer 50% av hveten de trenger fra Russland og Ukraina. Krigen i Ukraina har allerede ført til at hveteprisene har skutt i taket.

– I land som Egypt, Libanon, Syria, Jemen, Jordan og Palestina, som allerede er hardt rammet av inflasjon eller humanitære kriser, betyr dette at millioner av mennesker er på randen av sult, sier generalsekretær i CARE Kaj-Martin Georgsen.

Egypt

I Egypt har matsikkerheten lenge vært sårbar. Landbruket klarer ikke engang å produsere nok korn til å dekke halvparten av landets behov. Egypt har derfor blitt en av verdens største importører av hvete. Nå står 105 millioner menneskene i fare for matmangel.

– Som alle andre følger egypterne med på nyheter fra krigen i Ukraina. Men for dem er det en ytterligere dimensjon; de er bekymret for de økende prisene på mat og hvordan krigens utvikling vil påvirke dem direkte, sier leder i CARE Egypt, Hazem Fahmy.

Libanon

Libanon mistet 50 prosent av lagringskapasiteten de hadde for korn etter en stor eksplosjon i Beirut i august 2020. Landet ble derfor enda mer avhengig av kontinuerlig hveteimport, som de i stor grad har fått fra Russland og Ukraina. To millioner libanesere, i tillegg til én million syriske og palestinske flyktninger, lider allerede av matmangel.

– Vi startet med brødrasjonering for noen dager siden. Prisen på brød steg 20 prosent på bare noen få dager, og Libanon har bare tre ukers hvetereserver, forteller leder i CARE Libanon, Bujar Hoxha.

Syria

Krisen i Syria, som i disse dager har pågått i 11 år, har ført til at 65% av befolkningen trenger humanitær hjelp. Krigen i Ukraina fører til rekordhøye priser, og enda flere familier mister levebrødet sitt på grunn av dette. Ett av fem barn i Nord-Syria står overfor underernæring.

– Folk står i kø i timevis for å skaffe brød. En mor jeg snakket med, fortalte at hun først hadde måttet slutte å kjøpe kjøtt, deretter grønnsaker og frukt. Det eneste hun nå har råd til å gi barna sine, er brød. Hvis brød blir utilgjengelig, hva skal folk da spise?, spør leder i CARE Syria, Jolien Veldwijk.

Jemen

I Jemen viser nye tall en urovekkende trend med stadig flere mennesker som trues av hungersnød. Hvete fra Ukraina og Russland utgjør minst 40% av Jemens import. Uten denne importen vil tusenvis som i dag allerede lever på for lite mat havne i hungersnød.

– Menneskene i Jemen har allerede gjennomlevd over 2 500 dager med konflikt. Med en forverring av situasjonen vil Jemen trenge bistand mer enn noen gang tidligere, sier leder i CARE Jemen, Aaron Brent.

Vi håper at det internasjonale samfunnets fokus på krisen i Ukraina ikke vil bety at andre humanitære kriser nedprioriteres. Det vil få fatale konsekvenser for millioner av mennesker i nød, sier Kaj-Martin Georgsen.

– Nok en gang kan en krise et helt annet sted i verden, også bli til stor ødeleggelse for de aller fattigste. Kaj-Martin Georgsen