Martine Halvorsen og Tuva Fellmann snakker om mensen

– Har du mensen eller?!

Tuva Fellmann løy på seg at hun hadde fått mensen, og Martine Halvorsen syns det var stas da hun fikk det. Men for mange er det mest bare flaut.

Sist oppdatert mars 2024

Akkurat nå har 300 millioner jenter og kvinner mensen. Det burde være den naturligste ting i verden, men vi vet at det for mange er et hinder i hverdagen. Til og med i Norge føler vi på at det er flaut, ekkelt og skamfullt.

Visste du at nesten 70 prosent av norske jenter og kvinner skjuler bind og tamponger, eller at over halvparten føler seg mer skitne når de har mensen? Dette er noen av de nedslående tallene i CAREs mensenundersøkelse, gjennomført av Mindshare og Norstat.

Snakker om mensen og mister følgere

– Vi er i 2021, vi kan reise til månen og finne opp en vaksine på null komma niks, men mensen, det er hysjhysj, ekkelt og tabu. Nei, det gidder jeg ikke, sier influencer Martine Halvorsen.

For å være med å bryte tabuer har hun snakket om mensflekker og lagt ut bilde der bindet syns ved trusekanten. Samtidig mister hun følgere hver gang hun tar opp temaet.

– Er det ikke rart at vi kan se en krigsfilm fylt med grusomheter, guffe og blod, men at mensen skremmer oss mer?

Da Martine selv fikk mensen for første gang var hun litt stolt, senere har hun følt på at det bør være en hemmelighet. Hun er redd holdninger som at «det bare er mensen» eller at «det er ekkelt» er grunnen til at så mange føler på skam.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått beskjed om å bite tennene sammen eller hvor mange ganger jeg har hørt mensen er ekkelt. Da er det kanskje ikke så rart at man føler at det burde være en hemmelighet.

Flaut å ikke ha det

– Jeg skrøt på meg mensen før jeg hadde fått det. Alle vennene mine hadde fått det, så da måtte jeg bare dra på, innrømmer Tuva Fellman, TV-personlighet og tidligere programleder for P3-programmet Juntafil, opplysningsprogrammet der kropp var en av hovedtemaene.

Tuva syns det er trist at vi ser ned på egen kropp, men er ikke så overraska over tallene i undersøkelsen.

– Faren ved at vi syns mensen er ekkelt og flaut, er at vi ser ned på egen kropp, at vi tenker at vi ikke bør like den, det er veldig negativt.

Likevel må hun innrømme at hun har følt på noen av de samme tingene selv.

Mensen som skjellsord

Skammen er ikke bare noe jenter og kvinner legger på seg selv. Unge mennesker forteller at mensen blir brukt som et skjellsord, og mange unge voksne opplever å få kommentarer på humøret sitt koblet til mensen.

Martine Halvorsen forklarer hvor vanlig det er:

– Jeg har både fått slengt kommentarer der folk har kommentert humøret mitt eller væremåten min med «har du mensen eller?» både på skolen, på fotballbanen og når jeg har avvist noen, forteller Martine.

– Jeg husker da jeg var på en fest og takket nei til å bli med en fyr inn på soverommet. Da var jeg den kjerringa og fikk slengt spørsmålet etter meg.

Tuva får mest lyst til å spille dum når slike kommentarer kommer: “hva mener du?”, “Sier du at fordi jeg har temperament så må jeg ha mensen?”, “hvilken kunnskap sitter du med som kan dra paralleller mellom min syklus og mitt humør?”

– Man har jo fått høre det innimellom. Det er veldig provoserende og oppleves som en hersketeknikk. Det er helt klart en måte å rakke litt ned på andre på, sier Tuva.

Står i det, selv når det gjør vondt

Selv om mange jenter og kvinner føler seg redusert når de har mensen, er det likevel en stor andel som føler de må ta seg sammen når de har mensen og som mener at mensen ikke er gyldig grunn til å være syk og borte fra jobb.

Martine mener det er helt utdatert at folk føler de må skjerpe seg når de har mensen, og at det ikke er innafor å fortelle sjefen sin den egentlige grunnen til at man ikke kommer på jobb. Likevel har hun kjent på det selv.

– Jeg gjør alt for at mensen ikke skal begrense meg, men sannheten er jo at det gjør det. Mensenplager gjelder heldigvis ikke alle, men jeg tillater meg jo å tenke hvor annerledes det hadde vært om det var menn som blødde ut av tissen én gang i måneden.

Fakta om mensen

Mensen er en helt nødvendig del av kvinners reproduktivitet og man regner med at 26 prosent av verdens befolkning er i reproduktiv alder

Opp mot 500 millioner jenter og kvinner mangler produkter til å håndtere mensen. Dette går utover både skolegang og jobbmuligheter.

Noen steder er mensen så knyttet til tabu og skam at kvinner ikke får lov til å være en del av samfunnet når de har mensen.

Må lære mer om mensen

– Det finnes jo fortsatt jenter, men spesielt gutter (og menn) som tror at størrelsen på tampongen din avgjør hvor trang vaginaen din er. Visste du at NASA trodde astronauten Sally Ride behøvde 100 tamponger for én uke i verdensrommet?

Selv om dette begynner å bli noen år siden, mener Martine at det viser kunnskapsmangel. Vi må lære om mensen, prate om det og forstå det. I tillegg må det en holdningsendring til.

– Det er jo egentlig ganske komisk at vi må normalisere noe som berører halvparten av oss. For mensen er ikke ekkelt, og uten hadde vi ikke vært her.

La oss feire mensen

Tuva tror en del av problemet med skam ligger i hvordan vi snakker om mensen.

– Da jeg hadde seksualundervisning, snakket man om mensen som et onde, i stedet for å fortelle om det på en spennende måte.

– Det er typisk at vi sier til noen som har fått mensen for første gang: “stakkars deg”, “har du vondt”. I stedet for å si “fy fader gratulerer, stas altså”. Den første reaksjonen er viktig når unge forteller om det, og kanskje også er litt stolt.

I India og Sri Lanka har det vært en tradisjon for å markere jenters første mens. På den amerikanske nettsiden Pinterest ligger det masse ideer for hvordan man kan arrangere et “Period Party” eller “First moon party” som det også kalles.

Tuva mener vi gjerne kunne feira mensen litt mer her til lands også, selv om man kanskje ikke trenger å invitere hele nabolaget.

CARE feirer mensen

– Fyr på, faderrullan kjøp inn brus og pølser, bak en kake, man trer inn i en ny rekke, ler hun, før hun understreker at en mensenfest kanskje heller ikke er for alle, men at det er viktig å vise at det å få mensen også er en spennende og hyggelig ting.