Nadine fra Rwanda holder hendene foran øynene og smiler
Nadine fra Rwanda

Hvem fortalte deg om mensen?

Slik fant Nadine og moren fra Rwanda en måte å snakke sammen om det som før var tabu. Det kan bidra til en bedre fremtid for Nadine (16).

Da Nadine fikk mensen for første gang skjønte hun ikke hva som skjedde med kroppen hennes.

– Jeg trodde jeg hadde fått et sår i underlivet som ikke ville stoppe å blø. Nadine

Tabuet gikk i arv

Moren til Nadine, Angeline, visste heller ikke mye om kvinnehelse da hun vokste opp. Slik som hun aldri ble fortalt, fortalte hun heller aldri datteren om kropp og pubertet.

– Dersom jeg hadde hatt mer kunnskap om min egen kropp, ville jeg ikke ha giftet meg og fått barn i så ung alder. Jeg ville jobbet for en bedre fremtid for meg selv. Angeline

Hun er i dag 35 år og alenemor til seks barn - Nadine er hennes eldste. Men noe skulle skje som endret på forholdet mellom mor og datter.

Bilde av Angeline, mor til Nadine.
Angeline

Nyttig å telle menstruasjonssyklus

Nadine måtte slutte på skolen fordi det ble for dyrt for familien. Hun ble tipset av en venn om å melde seg inn i en av CARE sine ungdomsgrupper.

Sammen med andre på hennes alder, fikk hun diskutere og lære om kropp, helse og rettigheter.

– Jeg liker best når vi lærer om seksuell helse og det var veldig nyttig å lære å telle menustrasjonsyklus. Nadine

Som datter, så mor

Angeline var skeptisk da datteren meldte seg inn i ungdomsgruppen. Hun hadde hørt rykter om gruppen og visste ikke helt hva det var.

– Oppfattelsen min forandret seg da jeg så hvordan datteren min dro fordeler av å være med i gruppen. Hun lærte ting jeg ikke kunne lære henne. Angeline
Nadine og morgen Angeline står utenfor sitt hjem.
Angeline og Nadine

Å få være med i ungdomsgruppen gir Nadine viktig kunnskap og erfaring som også blir et plaster på såret for skolegangen som tok slutt.

– Jeg ønsker at Nadine skal kunne få en fin fremtid og mulighetene til å ta opplyste valg hun ikke kommer til å angre på. Angeline

Vil lære det andre har lært

Nadine forteller også at hun og moren synes det er lettere å snakke sammen om kropp, menstruasjon og pubertet i dag. Hun håper at hun en dag kan vende tilbake til skolen, hvis ikke har hun en plan b.

– Jeg ønsker å begynne på skolen igjen å studere til å bli lege. Hvis ikke det er mulig vil jeg bli leder i en ungdomsgruppe og lære andre om det jeg har lært. Nadine
Mor og datter går ved siden av hverandre på en sti i Rwanda
Angeline og Nadine

Mange som ikke blir fortalt hva mensen er

Det er dessverre ikke uvanlig at jenter ikke vet hva mensen er, eller hvordan den skal håndeteres på en hygiensk måte. I noen tilfeller er mensen så tabu at jenter fryses ut av familien eller samfunnet de dagene de blør. Det setter jenter og kvinner i en sårbar situasjon. Les hvordan CARE jobber for å spre kunnskap om mensen.

Vil du bidra til at jenter får mer kunnskap om egen kropp?

Med din støtte kan vi videreføre arbeidet vårt med å spre kunnskap om mensen og bekjempe mensen-tabu.

Takk for at du hjelper oss å hjelpe!

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.