Plakat med teksten: Snakk mer om mensen

Norske kvinner etterlyser mensen-tilrettelegging

Mange ønsker at skole og arbeidsgiver skal ta større hensyn til plager i forbindelse med mensen og syklus, viser ny undersøkelse fra CARE Norge.

Publisert 28.05.24

I undersøkelsen, som er utført av Respons analyse, har 771 kvinner i alderen 16-40 år svart på spørsmål knyttet til menstruasjon og menstruasjonssyklus.

Menstruasjonssyklus er den regelmessige, hormonelle syklusen som kvinner i fruktbar alder gjennomgår. En typisk syklus starter med første dag i menstruasjonen, og selv om nøyaktig lengde på syklus kan variere fra kvinne til kvinne, varer den i snitt i 28 dager.

I fjor viste CAREs menseundersøkelse at hele 9 av 10 norske kvinner med mensen opplever menssmerter.

CAREs menseundersøkelse 2023

Artikkelbilde
Kilde: CAREs mensenundersøkelse 2024, gjennomført av Respons Analyse

-Mensen er ikke en sykdom, og de fleste lever greit med litt ubehag knyttet til ulike faser av syklusen. Samtidig skal vi ta på alvor at mange har så store plager at det går ut over livskvaliteten. Det så vi også i fjorårets undersøkelse: Da oppga fire av ti kvinner at de har så store menssmerter at de sliter i hverdagen, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonssjef i CARE Norge.

Enkle tiltak

Halvparten av respondentene savner tilrettelegging for menstruasjon og syklus på sin arbeidsplass eller skole. De etterlyser blant annet mulighet for å ta hjemmekontor og/eller flere pauser i løpet av dagen, samt åpenhet, forståelse og aksept for at man av og til er redusert fysisk og psykisk på jobb eller skole.

Samtidig viser undersøkelsen at svært få har tatt opp mensen og syklus med en leder, og at det heller ikke er noe man i særlig grad snakker med kollegaer om.

Se CAREs mensguide til arbeidsplassen

Artikkelbilde
Kilde: CAREs mensenundersøkelse 2024, gjennomført av Respons Analyse

De som trenger helsehjelp, må få det

Flere av kvinnene som opplever at produktivitet på arbeidsplass eller skole påvirkes av mensen, forteller om kraftige menstruasjonssmerter. Enkelte forteller om smerter som er så sterke at de har besvimt, eller at det er vanskelig å stå oppreist.

-Det er viktig å si at så sterke smerter er uvanlig. Hvis du har så sterke smerter at du besvimer, er det grunn til å utrede for endometriose. Her ser vi hvor viktig det er med mer kunnskap og åpenhet rundt mensen, slik at kvinner som trenger hjelp, kan få det, sier Nina Brochmann, lege og styremedlem i CARE Norge.

Om CAREs mensenundersøkelse 2024

  • Utført av Respons Analyse for CARE Norge
  • 771 kvinner i alderen 16 til 40 år har svart på undersøkelsen
  • Nesten alle spurte opplever fysiske plager eller endringer i forbindelse med menstruasjon eller syklus. 7 av 10 opplever i tillegg psykiske endringer eller plager
  • 6 av 10 opplever plager i forbindelse med PMS som går ut over livskvaliteten
  • 2 av 10 har opplevd at plager i forbindelse med PMS har påvirket relasjonen til nåværende eller tidligere partner, hovedsakelig på grunn av humørsvingninger, irritabilitet, smerter, endret sexlyst eller nedstemthet
  • 85 % har ikke inntrykk av at det er aksept i samfunnet for å være borte fra skole eller jobb på grunn av menstruasjonssyklusrelaterte plager eller endringer
  • 7 av 10 opplever at deres produktivitet på arbeidsplassen påvirkes negativt og mensen og/eller syklus
  • Halvparten av de spurte savner tilrettelegging for menstruasjon eller syklus på sin arbeidsplass eller skole. Det som i størst grad savnes er mulighet til å ta hjemmekontor, åpenhet, forståelse og aksept for å være fysisk og psykisk redusert på jobb eller skole
  • Flere sier de er usikre på om det snakkes om mensen eller syklus på sin arbeidsplass. 3 av 10 oppgir å ha snakket med sine kolleger om det, men svært få har snakket med sin leder om det.

Mensenfattigdom

500 millioner jenter og kvinner har ikke tilgang til bind og tamponger fordi de ikke har råd. Mangel på jentetoalett og bind gjør også at mange jenter i fattige land må holde seg hjemme fra skolen når de har mensen.

Tabuer, overtro og myter gjør det utfordrende, men også farlig for jenter å ha mensen i flere fattige land. For mange kvinner og jenter er de dagene de har mensen, de dagene de lever farligst. Les hvorfor.

CARE jobber for å bekjempe mensenfattigdom. Mensen skal ikke være et hinder for utdanning, jobb eller sosiale settinger.

Gi en jente tilgang til mensprodukter

For 150 kroner kan du gi en jente mensproduktene hun trenger. Som fast giver bidrar du også til å øke kunnskap, og bryte ned skadelige myter og tabu.

Din informasjon

Du blir belastet 200 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.