Tegning av fem kvinner som holder rundt hverandre. De har på seg røde t-skjorter

Mensguider fra CARE

Visste du at mange opplever migrene som en menssmerte, eller at mensen er mer enn de dagene man blør? 

Det kan være vanskelig å bli helt klok på alt som har med mensen og syklus og gjøres. Så, for å hjelpe deg å navigere i den blodige jungelen av syklus, menskopper, bind, tamponger, fruktbarhet, smerter, overgangsalder og pms har vi laget ulike mensguider.

Ung, gammel, mann eller dame, mensen angår oss alle. Uten menstruasjonssyklusen ville det rett og slett ikke vært mulig å videreføre menneskeheten. Likevel snakkes, deles, forskes og tilrettelegges det for dårlig for jenter og kvinner med mensen i dagens samfunn.

Ja til mer kunnskap om mensen, roper vi i CARE.

Sjekk ut våre mensguider:

Mensen hindrer utdanning til jenter

I Norge er vi så heldige at vi lærer det mest grunnleggende om mensen på skolen. Vi har tilgang til bind og tamponger, og vi må ikke være borte fra skole eller jobb de dagene vi blør.

Dette var ikke tilfellet for Rachel fra Rwanda.

Mangel på jentetoalett og bind gjør at mange jenter i fattige land må holde seg hjemme fra skolen når de har mensen.

Tabuer, overtro og myter gjør det utfordrende, men også farlig for jenter å ha mensen i flere fattige land. For mange kvinner og jenter er de dagene de har mensen, de dagene de lever farligst. Les hvorfor.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK

Er du i tvil om det du opplever i forbindelse med menstruasjon, syklus, kropp og helse er normalt/ikke normalt – ta kontakt med lege.